Ανοιχτά σύνορα μόνο σε όσους γίνονται δεκτοί στον Βορρά, λέει ο πρόεδρος της πΓΔΜ

«Στόχος είναι η δημιουργία ενός μοναδικού σημείου διέλευσης. Δεν κλείνουμε τα σύνορα. Περιορίζουμε τους παράτυπους μετανάστες που δεν γίνονται πλέον δεκτοί στον Βορρά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόθεση της χώρας του να κατασκευάσει φράχτη στο σημείο απ” όπου διέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα που συμμετείχαν το προηγούμενο διήμερο σε συναντήσεις με συναδέλφους τους από την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο κ. Ιβάνοφ τόνισε: «Τον Αύγουστο ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό διαχείρισης καταστάσεων κρίσης. Γι” αυτό και στείλαμε στρατό να βοηθήσει την αστυνομία· να διαχειριστεί περιπτώσεις παράνομης διέλευσης. Σε δύο μήνες είχαμε πάνω από 7500 τέτοια περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν τα σημεία καταγραφής απ” όπου θα πρέπει να περνούν. Οι Σύροι και οι Ιρακινοί πηγαίνουν στα σημεία καταγραφής, αλλά παράνομοι οικονομικοί μετανάστες δεν θέλουν να καταγραφούν και προσπαθούν να εισέλθουν από άλλα σημεία εισόδου».

Όπως εξήγησε, για τον παραπάνω λόγο «αποφασίσαμε πως αν οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθήσουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την είσοδο αυτών των παράτυπων οικονομικών μεταναστών, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο». «Στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε, «εξουσιοδοτήσαμε τον στρατό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι έτοιμος σε μια τέτοια περίπτωση, αν δούμε ότι στη βόρεια Ευρώπη αρχίζουν να τους περιορίζουν» και ξεκαθάρισε πως «μιλάμε για μετανάστες όχι για πρόσφυγες».

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα ότι πριν από μερικά 24ωρα, η Σερβία επέστρεψε πίσω στην ΠΓΔΜ μια ομάδα 300 ατόμων, οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας και επικοινωνίας των αρχών της χώρας του και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και σημείωσε πως η διμερής εκκρεμότητα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη ως προς αυτό.

«Ζούμε σε μια εποχή που όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά απειλών. Απαιτείται συντονισμός και συνεργασία. Δεν είναι λογικό, σε μια τέτοια περίοδο προκλήσεων και απειλών να μην υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών. Κι αυτό επειδή οι απειλές αφορούν όλο τον πλανήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι «μόνο από την περιοχή των Βαλκανίων υπάρχουν 1.000 άτομα που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ» και πρόσθεσε πως οι 600 επέστρεψαν στα Βαλκάνια, ενώ στην ΠΓΔΜ υπάρχουν 110 καταγεγραμμένοι μαχητές. Απ” αυτούς, οι 25 σκοτώθηκαν και 69 επέστρεψαν και βρίσκονται στην ΠΓΔΜ αυτή τη στιγμή.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούν τον «διάδρομο» που έχουν χαράξει οι πρόσφυγες στον δρόμο προς την Ευρώπη, παρατηρώντας πως «στην αρχή, το 80% αυτών που περνούσαν ήταν Σύροι, αλλά όσο περνάει ο καιρός το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 40%, ενώ υπάρχουν μέρες που οι Αφγανοί είναι περισσότεροι από τους Σύρους».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το υψηλό ποσοστό ασυνόδευτων ανηλίκων, λέγοντας πως μόνο τους τελευταίους δύο μήνες πέρασαν από το έδαφος της ΠΓΔΜ περίπου 10.000 «και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αν πρόκειται για περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων (trafficking) ή για ορφανά παιδιά».

Σημείωσε, τέλος, πως η ΠΓΔΜ δεν έχει λάβει «ούτε ένα ευρώ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ τα έξοδα μόνο για την αστυνομία και τον στρατό που βρίσκονται στα σύνορα και διαχειρίζονται τις προσφυγικές ροές είναι περί το ένα εκατομμύριο ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μόνα χρήματα που δόθηκαν είναι 90.000 ευρώ από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό στον Ερυθρό Σταυρό της ΠΓΔΜ.

imerisia.gr

karfitsa.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: