Aπαγορευμένα διατροφικά “ντουέτα”! (photos)

Παλιά οι γιαγιάδες έλεγαν μη φας ψάρι με τυρί ή σταφύλι με φέτα γιατί
παραδοσιακά υπάρχουν τροφές που δεν συνδυάζονται καλά μεταξύ τους με
αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Το φούσκωμα, η άυξηση του σακχάρου στο αίμα αλλά και η δυσκολία στην
απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα
που εμφανίζονται όταν καταναλώσει κάποιος… απαγορευμένα ντουέτα! Δείτε
λοιπόν ποια είναι αυτά…

1. Μαύρο τσάι + γάλα

Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν
ενάντια στη φλεγμονή. Ωστόσο, η προσθήκη γάλακτος εξουδετερώνει τη
θετική επίδραση των αντιοξειδωτικών. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος
δεσμεύονται με τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού κι έτσι δεν απορροφώνται
από τον οργανισμό. Παράλληλα, η καφεΐνη που υπάρχει στο τσάι μειώνει τα
επίπεδα απορρόφησης του ασβεστίου από το γάλα.

2. Λευκό ψωμί + μαρμελάδα

Το ψωμί με μαρμελάδα είναι ένα παραδοσιακό πρωϊνό για μικρούς και
μεγάλους. Ωστόσο, οι απλοί υδατάνθρακες στο λευκό ψωμί οδηγούν σε
απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και το ίδιο και η μαρμελάδα, λόγω
της ζάχαρης που περιέχει. Ο οργανισμός καταπονείται για να επαναφέρει
στο φυσιολογικό τα επίπεδα του σακχάρου, καθώς πρέπει το πάγκρεας να
απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης. Αυτή η αυξομείωση συνοδεύεται
από απότομη άνοδο και πτώση στα επίπεδα ενέργειας.

3. Σαλάτα + σάλτσα χωρίς λιπαρά

Εάν προτιμήσετε μια σαλάτα για μεσημεριανό ή βραδινό προκειμένου να
αποφύγετε τις πολλές θερμίδες, λογικό είναι να θέλετε να τη συνδυάσετε
με μια ελαφριά σάλτσα χωρίς πολλά λιπαρά. Ωστόσο, η τακτική αυτή είναι
λάθος, καθώς τα λιπαρά διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών
συστατικών των λαχανικών από τον οργανισμό. Το ελαιόλαδο είναι ο
ιδανικός συνδυασμός.

4. Αλκοολούχα ποτά + καφές

Πολλοί επιλέγουν να πιούν έναν καφέ προκειμένου να αντισταθμίσουν τη
νύστα ή τη ζάλη του ποτού, όμως η τόνωση που δίνει ο καφές καλύπτει
επιφανειακά την επίδραση του αλκοόλ κι έτσι δεν γίνεται αντιληπτή η
πραγματική κατάσταση μέθης στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός. Το ίδιο
ισχύει όταν συνδυάζεται ένα αλκοολούχο ποτό με ένα ενεργειακό ποτό που
περιέχει καφεΐνη.

5. Φακές + κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει σύνθετες ουσίες που ονομάζονται τανίνες.
Όταν οι τανίνες αναμειγνύονται με σίδηρο που προέρχεται από φυτικά
προϊόντα, όπως αυτός που έχουν οι φακές και η σόγια, μειώνεται η
απορρόφηση του πολύτιμου μετάλλου.

6. Μπέργκερ + μπύρα

Τα αλκοολούχα ποτά δεν πρέπει να συνδυάζονται με ένα γεύμα πλούσιο σε
λιπαρά. Τόσο το αλκοόλ όσο και τα λιπαρά περνούν από το συκώτι. Ο
οργανισμός δίνει «προτεραιότητα» στην επεξεργασία του αλκοόλ, καθώς το
αναγνωρίζει ως τοξίνη, κάτι που συνεπάγεται ότι τα λιπαρά κυκλοφορούν
στο μεταξύ στο αίμα κι έτσι είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν στο λιπώδη
ιστό. Παράλληλα, η μεγάλη ποσότητα λιπαρών επιβραδύνει τη διαδικασία της
πέψης, γι’ αυτό και ένα «βαρύ» γεύμα συνοδεύεται παραδοσιακά από
πολύωρο φούσκωμα.

perierga.gr

typosthes.gr-Paraxena

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: