Απέρριψε τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση προχωρά διαψεύδοντας όλα τα σενάρια: αριστερής παρένθεσης ή οικουμενικής κυβέρνησης».
«Αν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα κρίση αστάθειας, δεν βρίσκεται μέσα σε αυτή την αίθουσα, βρίσκεται σε αυτούς που θα ακολουθήσουν» είπε αναφερόμενος στη συνεδρίαση της ΝΔ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Αξιωματική Αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, «που δεν μπορεί να κάνει εκλογές», ενώ χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «δεκανίκι της δεξιάς», τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σοσιαλδημοκρατία συναινεί.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου οι σοσιαλιστές συνεργάζονται με την Αριστερά και το ΚΚ.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει και θα κριθεί από τον λαό στο τέλος της τετραετίας, υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που ήρθαν ήδη στη Βουλή, όπως για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που προστατεύει πραγματικά όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και παύει να καλύπτει «τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», όπως τόνισε.
«Και αυτά τα πετύχαμε ανατρέψαμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που τώρα μας κουνά το δάχτυλο, και οι οποίες δεσμεύσεις προέβλεπαν πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Αλλά ανατρέψαμε και τις απαιτήσεις των δανειστών» συνέχισε.
Επίσης αναφέρθηκε και στη διατήρηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι αυτή θα αποσυρθεί μετά τη συμφωνία: «Αυξήσαμε τα έσοδα με πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και δόθηκε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση».
Θετική έκβαση είχαμε και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. «Σταθήκαμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ότι δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία οικογένεια, σε σχέση με τα φροντιστήρια της γειτονιάς και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Βρήκαμε ισοδύναμα και αυτό πρέπει να πιστωθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών, εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου του Δημοσίου με τις μετοχές, ενώ το Δημόσιο θα πληρώσει τελικά μόνο 5,7 δισ. ευρώ (από τα 25 δισ. ευρώ) για τη διαδικασία.
Αν με ρωτούσε τον Ιούλιο κάποιος για την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα έπαιρνε μια θετική απάντηση. Το κλίμα όμως άλλαξε, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, υπογράμμισε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που διαψεύδουν τα περί ύφεσης 2,5% το 2015 με τις νέες προβλέψεις να μιλούν για ύφεση 0% με μικρή αύξηση της κατανάλωσης.
«Και όλα αυτά παρά των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλαν οι δανειστές και θυμίζω ζητούσε και μερίδα της Αντιπολίτευσης» είπε.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι ο δρόμος που έχει μπροστά η κυβέρνηση είναι δύσκολος.
«Να δουλέψουμε ώστε να καρποφορήσουν οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Να δουλέψουμε ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών για να προωθήσουμε και στο ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές πρωτοβουλίες κόντρα στην λιτότητα και την δημοσιονομική ασφυξία.
» Διότι ακόμα ο δρόμος είναι ακανθώδης και ανηφορικός. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και δρόμος καταστροφής όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν όσοι έχουν πολλούς λόγους να επιθυμούν να ξεμπερδεύουν με αυτή τη κυβέρνηση.»

Για τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά πρώτα τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το πρώτο θετικό σημάδι έχει να κάνει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση που για το 2015 θα κυμανθεί στο 0% ενώ για το 2016 θα περιοριστεί στο 0,7% με προοπτικές περαιτέρω μείωσης.
Έτσι μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
«Έτσι η δημοσιονομική προσαρμογή του εμπροσθοβαρούς ούτως ή άλλως προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ και θα κυμανθεί περίπου στα 5,7 δισ. ευρώ.
» Και εδώ πρέπει να κρατήσουμε ότι το ποσό αυτό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο αν είχαν διατηρηθεί οι στόχοι του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και που υπερασπιζόταν με πάθος η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών καθώς προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για υγεία, παιδεία, στήριξη της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης κατά 823 εκατομμύρια ευρώ.
Για το Ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στα ΜΜΕ, αλλά και στην Αντιπολίτευση: «Εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με απλή καταστροφολογία και κινδυνολογία, αλλά με σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών.
» Οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την διαχρονική απαξίωση των αποθεματικών των ταμείων.
» Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο καταστροφικό PSI το οποίο έφερε τα ασφαλιστικά ταμεία στο χείλος του γκρεμού με απομείωση των αποθεματικών τους μεγαλύτερη των 15 δισ. ευρώ.
» Εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίασαν σε συνεργασία με την τρόικα και ψήφισαν δεκάδες οριζόντιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
» Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις αρνούνται σήμερα να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός διαπραγματευτικού μετώπου, μιας ενιαίας εθνικής γραμμής για την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος.
» Εδώ πλέον δεν έχουμε απλώς με μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ χειρότερο. Στην προσπάθεια τους να βλάψουν τη κυβέρνηση, βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα ίδια τα συμφέροντα των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων.
» Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά και μια αδιανόητη και βαθιά ανήθικη χαιρεκακία για τις δήθεν περικοπές που υποτίθεται ότι θα αναγκαστούμε να περάσουμε με την δική μας μεταρρύθμιση, την αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».

«Οι πιέσεις θα εντείνονται»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι οι πιέσεις από τα συστημικά κέντρα εξουσίας θα συνεχίσουν να εντείνονται: «Είναι δεδομένο ότι το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνηση μας. Γι αυτό βρισκόμαστε σε διασταυρούμενα πυρά. Πρέπει γι αυτό να ανεβάσουμε ρυθμούς.
» Όχι μόνο στο πεδίο του κυβερνητικού έργου αλλά και μέσα στην κοινωνία. Στους θεσμούς της, στα κινήματα, στα σωματεία. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα όχι μόνο για να υλοποιούμε πολιτικές δεσμεύσεις αλλά για να αλλάζουμε κάθε μέρα τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το έργο της.
» Την τεράστια προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για να υπερβούμε εμπόδια, να σπάσουμε εξωθεσμικούς θύλακες εξουσίας, να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα.
» Και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη του ελληνικού λαού. Στο χέρι μας είναι να την εξασφαλίζουμε κάθε μέρα.»
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι αρνείται πεισματικά να αναλάβει μέρος της εθνικής ευθύνης για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η στήριξη της κοινωνίας και το λαού.

«Και αυτή είναι αποκλειστικά δική σας δουλειά. Μη περιμένετε από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Ούτως ή άλλως εκεί ο πόλεμος είναι διαρκής και εμφανής. Πρέπει εσείς να βγείτε απευθείας και να μιλήσετε με το κόσμο. Στις περιφέρειες σας, στους κοινωνικούς χώρους στους εργασιακούς χώρους, παντού. Μέσα στο λαό, μαζί με το λαό, για το λαό. Εκεί βρίσκεται η δική μας δύναμη και τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία τους ΣΥΡΙΖΑ με τα πλατιά και πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, μπορούμε όλα να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε».

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: