«Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.
Πιο αναλυτικά, τόνισε:
«Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα -oι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν». Παράλληλα, στις δηλώσεις του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι είναι απογοητευμένος από τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.
«Το Σέγκεν δεν πεθαίνει…»
Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη του Σέγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Το Σέγκεν δεν πεθαίνει. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη «Βack to Schengen». Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα».
Ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει επίσης ότι η ιδέα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά hot spots είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης, αλλά απαιτείται να εξακριβωθούν και διάφορες νομικές, τεχνικές και οικονομικού χαρακτήρα πτυχές οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή της.
«Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα», υπογραμμίζει παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία των επανεγκαταστάσεων, τέλος, δήλωσε: «Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα».
«Κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο» στην αξιολόγηση
Εξάλλου, προβληματισμό για την πορεία της αξιολόγησης εκφράζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε άλλη συνέντευξή του διερωτάται εάν τελικά «κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο». «Η περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδυνεύει να πάρει χαρακτηριστικά αδιεξόδου και το σημαντικό ερώτημα που τίθεται, εν προκειμένω, είναι αν κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο, κάτι που προβληματίζει πολύ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό είναι ανησυχητικό για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά στη Realnews.
Συμπληρώνει, δε, ότι «η τελευταία εξέλιξη στη διαπραγμάτευση προκαλεί νέο πεδίο αγωνίας για το κρίσιμο θέμα της εκταμίευσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης».
Ως προς το προσφυγικό, ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ επαναλαμβάνει πως καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο ρεύμα των προσφύγων από μόνη της και είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ευρωπαϊκή συνδρομή.
Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για την απροθυμία κρατών – μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, καθώς και για το γεγονός ότι κερδίζουν έδαφος ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, «που παρασύρουν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας σε μία στάση αμφισβήτησης των αρχών της Ευρώπης».
«Με αυτή την έννοια, ναι, υπάρχει έντονη ανησυχία και ως έναν βαθμό κίνδυνος. Και οι ευθύνες των ηγεσιών αλλά και των πολιτικών συστημάτων είναι μεγάλες και εκθέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα» προσθέτει.
typosthes.gr-Politiki