Η διαπλοκή ήταν ο τρόπος άσκησης της εξουσίας στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε και σε στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος, όπως είπε, κάλεσε άλλους μετόχους να «βάλουν χρήματα, γιατί μέσω αυτού του σταθμού απέκτησαν χρήμα και ισχύ».
«Τόση ισχύ που κάποιοι θεώρησαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν δηλώσεις “πόθεν έσχες’», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι μέσω αυτής της κατ” αυτόν τον τρόπο αποκτηθείσης ισχύος ασκούνταν πιέσεις σε κυβερνήσεις ώστε αυτές με την σειρά τους να επηρεάζουν τραπεζικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα εθεωρείτο ότι το δικαστικό σύστημα υπήρχε «για να βάζει στην άκρη υποθέσεις».
«Προσπάθησαν να επιβιώσουν και με την νέα κατάσταση (σ.σ. την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα τεθούν κανόνες», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε, χαρακτηριστικά ότι «φτιάχνουμε συνθήκες εργαστηρίου ανταγωνισμού», προσθέτοντας, «Θα περίμενε κανείς να ενθουσιαστούν με την ρύθμιση οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, εκείνοι που αρνούνται την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ την ίδια ώρα θέλουν την “απελευθέρωση του επαγγέλματος της κομμώτριας’».
«Τους είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σχήματα που θέλουν να δοκιμάσουν», πρόσθεσε.
Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει 40 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων, και τόνισε ότι τα χρέη αυτά καταλογίζονται και πηγαίνουν στις φορολογικές αρχές, όπου μπορεί να υπάρξει και ρύθμιση – «όπως σε κάθε πολίτη» – και επισήμανε ότι «υπήρχε και ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης τον οποίο “κράδαινε” πάνω από τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της εποχής του πρώτου Μνημονίου προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή της».
Διευκρίνισε ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι από το 2020 και μετά ένα τμήμα του φάσματος πρέπει «να περάσει στην κινητή τηλεφωνία», ενώ τόνισε ότι «βασική μας μέριμνα ήταν η οικονομική βιωσιμότητα, διότι διαφορετικά αρχίζουν οι πιέσεις στις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα».
«Πως γίνεται ζημιογόνες επιχειρήσεις να κρατιούνται στην ζωή; Τα κανάλια δεν είναι μια τυπική επιχείρηση, και βέβαια δεν πονούσαν για τις θέσεις εργασίας», είπε.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων, αναφέροντας στην συνέχεια ότι αυτοί που λένε πως είναι αντισυνταγματικό να οργανώνει τον διαγωνισμό το υπουργείο δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν με μια απλή υπουργική υπογραφή, όπως γινόταν τόσα χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δινόταν παράταση στο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών.
Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων, ανέφερε ότι «μας έχουν στείλει και δικόγραφα, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και των πιο σφοδρών αντιπάλων μας για ενστάσεις κλπ., θα υπερασπιστούμε και εμείς τις επιλογές μας».
typosthes.gr-Politiki
Tags: ευρώ, κυβέρνηση, χρήματα, χρόνια