Μούμια άνδρα, τρομακτικής ομοιότητας με τον σπουδαίο ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, στη διάσημη αυτοπροσωπογραφία του, βρέθηκε στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κουίντο, κοντά στη Σαραγόσα …
Μούμια άνδρα, τρομακτικής ομοιότητας με τον σπουδαίο ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, στη διάσημη αυτοπροσωπογραφία του, βρέθηκε στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κουίντο, κοντά στη Σαραγόσα της Ισπανίας.
Η μούμια είναι μία από τις συνολικά 35 μούμιες (11 ενηλίκων και 24 παιδιών), που εντοπίστηκαν στη διάρκεια εργασιών συντήρησης του ναού, το 2011, και οι οποίες στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ειδικό χώρο, περιμένοντας να μπουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Η μελέτη άρχισε το 2014 και είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί οι μούμιες δύο ενηλίκων και τριών παιδιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μουμιοποίηση έγινε με φυσικό τρόπο, χάρη στο ξηρό έδαφος στο οποίο ενταφιάστηκαν.
Εκτιμάται πως πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν από τα τέλη του 18ου αιώνα ώς τα μέσα του 19ου αιώνα. Από τα κομμάτια της ενδυμασίας που έχουν διασωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, προκύπτει ότι κάποιοι ήταν μοναχοί.
Για τη μούμια του «Βαν Γκογκ» δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, όπως π.χ. ποια ήταν η αιτία θανάτου του. Από την ενδυμασία που φέρει, και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, εικάζεται ότι ίσως ήταν μοναχός. Εκτιμάται, επίσης, ότι πρόκειται για άνδρα ο οποίος πέθανε σε ηλικία περίπου 40 ετών.
Δείγματα για ιστολογικές αναλύσεις έχουν σταλεί σε ερευνητικά κέντρα στην Ιταλία, την Νότιο Κορέα, τη Βραζιλία και τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.
Μιλώντας στο Discovery News, η επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών στη Μαδρίτη Μερσέντες Γκονζάλες υποστήριξε πως κατά τους προηγούμενους αιώνες εμφανίστηκαν πολλές θανατηφόρες επιδημίες στην περιοχή της Αραγονίας, στην οποία ανήκει το Κουίντο. Τον 18ο αιώνα η ευλογιά και ο κίτρινος πυρετός αφάνισαν ολόκληρα χωριά, ενώ τον 19ο αιώνα τήν περιοχή χτύπησε η χολέρα.
Οι επιστήμονες θα περιμένουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος ορισμένων οφείλεται στη χολέρα, τότε θα ακολουθήσουν μελέτες για ιστορικά στελέχη της ασθένειας, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για τη μικροεξέλιξη του βακτηρίου Vibrio cholerae.
Πάντως ο μεγάλος αριθμός των νεκρών παιδιών θεωρείται από τους επιστήμονες ως σημάδι κάποιας επιδημίας.
Τον Αύγουστο θα διεξαχθεί στη Λίμα του Περού ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο και -όπως ανέφερε η Γκονζάλες- «εκεί ελπίζουμε να μπορούμε να σας αποκαλύψουμε το όνομα του “Βαν Γκογκ”, αλλά και περισσότερα στοιχεία για τη ζωή του».
Πηγή: star.gr
if(! ) { = 0; }
} });
}); Πηγή: fanpage.gr
Paraxena