Πετρέλαιο, φυσικό αέριο , ουράνιο, γεωθερμία και λιγνίτης βρίσκονται σε μεγάλα αποθέματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” αμελητέος δεν είναι ούτε ο ορυκτός πλούτος αφού υπάρχουν βεβαιωμένα μεταλλεύματα τα οποία αξίζουν 79,4 δισ. ευρώ. Ο πλούτος της χώρας δεν σταματά εδώ, καθώς υπολογίζεται ότι τα βιομηχανικά ορυκτά και τα πετρώματα της Ελλάδας αξίζουν περισσότερα από 63,37 δισ. ευρώ.
Η Μαρία κατέβηκε 4 Νούμερα στα ρούχα της! Εσύ;
Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία αποτελούν μία συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους, είναι προϊόν πενταετούς έρευνας του καθηγητή Ορυκτολογίας-Κοιτασματολογίας, διευθυντή Εργαστηρίου Γεωχημείας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη μαζί με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Ανανία Τσιραμπίδη.
Τα ποσά αυτά όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Δημοκρατία” ο κ. Φιλιππίδης , αποτελούν την ακαθάριστη αξία των ενεργειακών πόρων με μια μάλλον συντηρητική και συγκρατημένη προσέγγιση.
“Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το 2008 έως το 2011. Μελετήσαμε με βάση ένα πολύ αυστηρό πανευρωπαϊκό κώδικα, λάβαμε υπόψη 500 μελέτες αλλά και αρχεία, μερικά εκ των οποίων είναι μυστικά και βρίσκονται στα χέρια εταιρειών έρευνας και εκμετάλλευσης, ευρωπαϊκών οργανισμών και επιτροπών.
Ως καθηγητές είχαμε πρόσβαση στα αρχεία αυτά, τα οποία απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουμε, αλλά μπορούμε να τα λάβουμε υπόψη για να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση του ορυκτού πλούτου” σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι όλα τα χρόνια που ασχολείται με την κοιτασματολογία -σήμερα είναι 64 ετών και ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί- και με βάση τον πανευρωπαϊκό κώδικα που ακολουθείται ποτέ τα εκτιμηθέντα αποθέματα δεν είναι λιγότερα από τα πραγματικά. “Είμαστε βέβαιοι ότι τα αποθέματα είναι περισσότερα, αλλά λόγω κανόνων είμαστε συγκρατημένοι” υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης.
Η μελέτη του κ. Φιλιππίδη δείχνει πως η Ελλάδα έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που μένουν “θαμμένα” κάτω από τα πόδια μας ,αντί να τα εκμεταλλευτούμε.
“Μια σκέτη εξόρυξη μπορεί να μας κάνει πλούσιους. Αν όμως προχωρήσουμε στη παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, μπορούμε να είμαστε πάμπλουτοι” καταλήγει ο κ. Φιλιππίδης.
Πηγή: fanpage.gr
paraxena