Ασάνζ: New York Times, Guardian, El Pais, Le Monde και Der Spiegel καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου -οι αμερικανικοί New York Times, ο βρετανικός Guardian, η ισπανική El Pais, η γαλλική Le Monde- και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάλεσαν σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για μαζική διαρροή εγγράφων.

Ο 51χρονος Αυστραλός διώκεται στις ΗΠΑ επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα για αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες αποτέλεσαν πηγή μιας σειράς αποκαλύψεων από αυτά τα πέντε μέσα ενημέρωσης. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 ύστερα από επτά χρόνια παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και αυτήν τη στιγμή κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής του κατά της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.

«Η συλλογή και η διάδοση ευαίσθητων πληροφοριών όταν αυτό είναι απαραίτητο για το δημόσιο συμφέρον συνιστά ένα ουσιώδης μέρος της καθημερινής δουλειάς των δημοσιογράφων», γράφουν οι αρχισυντάκτες και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πέντε μέσων ενημέρωσης.

«Εάν αυτή η δουλειά ποινικοποιηθεί, όχι μόνο η ποιότητα του δημόσιου διαλόγου αλλά και οι δημοκρατίες μας θα αποδυναμωθούν σημαντικά».

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι «δώδεκα χρόνια μετά τις πρώτες δημοσιεύσεις», «ήρθε η ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του Τζούλιαν Ασάνζ», «η δημοσίευση δεν αποτελεί έγκλημα».

Υπενθυμίζουν ότι οι αρχισυντάκτες των πέντε μέσων ενημέρωσης «έκριναν απαραίτητο να επικρίνουν δημόσια τη στάση του το 2011, όταν δημοσιεύτηκαν τα πλήρη κείμενα διπλωματικών τηλεγραφημάτων, και ορισμένοι από εμάς εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την κατηγορία ότι (ο Ασάνζ) βοήθησε στην απόκτηση ηλεκτρονικής πρόσβασης σε μια απόρρητη βάση δεδομένων». «Όμως σήμερα εκφράζουμε από κοινού τη μεγάλη μας ανησυχία για τις ατελείωτες νομικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλεται ο Τζούλιαν Ασάνζ», τονίζουν.

Οι συντάκτες του κεμένου επισημαίνουν ότι η προσφυγή, που ξεκίνησε υπό την αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, και βασίζεται σε μια νομοθεσία που χρονολογείται από το 1917 για την καταπολέμηση της κατασκοπείας «δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης ή ραδιοτηλεοπτικών φορέων». «Ένα τέτοιο κατηγορητήριο δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο» και «απειλεί την ελευθερία της ενημέρωσης», υπογραμμίζουν.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ εξέδωσε νέες, πιο προστατευτικές κατευθυντήριες γραμμές για δημοσιογράφους, αλλά δεν άφησε να διαφανούν οριστικές συνέπειες για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές εξουσιοδοτούν τη δίωξη δημοσιογράφων που κρίνονται ύποπτοι ότι ενεργούν ως πράκτορες ξένων δυνάμεων και στηρίζουν μια κατά περίπτωση προσέγγιση σε υποθέσεις που αφορούν άτομα που δεν είναι απαραίτητα δημοσιογράφοι με την παραδοσιακή έννοια του όρου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: