Ασφαλιστικό: Ένα Ταμείο και εθνική σύνταξη για όλους – Τα 5 βασικά σημεία

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνική Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό και πλέον θα κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση, παρά την αντίδραση των δανειστών, εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών «μέχρι τέλους». Εξάλλου, όπως αναφέρουν, η ανταλλαγή σεναρίων και στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται με στελέχη του κουαρτέτου.

Περιγράφοντας τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού συστήματος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για την εισαγωγή ενός νέου θεσμού, αυτού της Εθνικής Σύνταξης – με ρήτρα ανάπτυξης – που θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία και θα λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης.

«Όλοι θα πάρουν σύνταξη, που θα καλύπτει το όριο της φτώχειας», τόνισε και συμπλήρωσε πως πάνω σε αυτή θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη στη βάση του «αναδιανεμητικού συστήματος καθορισμένων παροχών»  και όχι στη βάση «καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» και ατομικές μερίδες.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνική Πολιτικής συμφώνησε επίσης στη δημιουργία ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ενώ όπως υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος συζητήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά, λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας πως στόχος είναι το τελικό νομοσχέδιο να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.

Τα πέντε βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού

  • Εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, στο ποσοστό δηλαδή που ορίζεται το επίπεδο φτώχειας. Αφορά όσους συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.
  • Ανταποδοτική σύνταξη που προστίθεται στην εθνική, με ενιαίους κανόνες για όλους.
  • Ένα ενιαίο ταμείο κύριας σύνταξης με επιμέρους υποδιοικήσεις αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών.
  • Για τις επικουρικές συντάξεις, αυτές είτε θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, είτε θα ενσωματωθούν στην κύρια σύνταξη.
  • Το ΕΚΑΣ μετατρέπεται σε Επίδομα Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ώστε να καλυφθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: