Στην τουρκική προκλητικότητα δείχνει έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα προχωρώντας στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία. Το εν λόγω βήμα αναμένεται να είναι καθοριστικό για τη δημιουργία ισχυρού «τείχους προστασίας» απέναντι στις προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν.
Τα δύο μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και τη στρατιωτική συνεργασία ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Αθήνας, που εξαρχής φάνηκε να βρίσκει ευήκοα ώτα στη Ρώμη, καθώς επέδειξε την άμεση και απόλυτη αλληλεγγύη της στις ελληνικές θέσεις, τόσο στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, όσο και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απέναντι στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, ενώ η ιταλική κυβέρνηση τοποθετήθηκε χαρακτηρίζοντας άκυρες τις τουρκολιβυκές συμφωνίες.
Στις 30 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια του ιταλικού ΥΠΕΞ και στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.
Επιδίωξη της Αθήνα είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ο αρχικός προγραμματισμός του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει η Αθήνα προέβλεπε ότι σήμερα Παρασκευή θα επισκεπτόταν τη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αυτή την εβδομάδα περιόδευσε σε χώρες της Μέσης Ανατολής πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων για την ακύρωση των τουρκολιβυκών συμφώνων.
«Αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του χτες, Πέμπτη. Αφετηρία του υπουργικού μαραθωνίου ήταν την περασμένη Δευτέρα η Γενεύη, όπου ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ χτες καταληκτικός σταθμός ήταν το Αμμάν της Ιορδανίας.
Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ιταλό ομόλογο του Λουίτζι ντι Μάιο αποφασίστηκε να μετατεθεί για το νέο έτος, μετά τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών.
Σύμμαχος – κλειδί
Οι ιδιαίτερες σχέσεις της Ιταλίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σαράζ, ήταν αυτές που τη χαρακτήρισαν ως σύμμαχο – κλειδί για την ελληνική πλευρά, από την έναρξη της εντατικοποίησης των πιέσεων της Τουρκίας προς τη Λιβύη για τον ορισμό ΑΟΖ, στη βάση του ισχυρισμού ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες και με επιδίωξη της Άγκυρας τη δημιουργία τετελεσμένων κατά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προκειμένου να εφεύρει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη και να δημιουργήσει τον δίαυλο εξόδου στο Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο που αναζητούσε.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα»
ellada
Tags: Αγκυρα, αθηνα, ΑΟΖ, Ιταλία, ΚΟΣΜΟΣ, τουρκια