Μπάμπης Παπαδόπουλος – Ο Δήμαρχος Σοφάδων βάζει λανθασμένα το θέμα της επιδότησης θέρμανσης

Μπάμπης Παπαδόπουλος   Ο Δήμαρχος Σοφάδων βάζει λανθασμένα το θέμα της επιδότησης θέρμανσης

Την περασμένη Πέμπτη 30/10/2014 η δημοτική μας παράταξη ανέλαβε την πρωτοβουλία και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση με την οποία…
• να καταδικάζει τον άδικο τρόπο με τον οποίο καταβάλει το επίδομα θέρμανσης η Κυβέρνηση στον τόπο μας

• και να ζητά την αποκατάσταση αυτής της αδικίας

Στη συζήτηση που έγινε αναφερθήκαμε εκτενώς στο πρόβλημα που χωρίζει τους πολίτες όλου του Ν. Καρδίτσας σε δυο κατηγορίες. Δυστυχώς όμως, όπως διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες, ο Δήμαρχος Σοφάδων έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία βάζει λανθασμένα το θέμα από την αρχή μέχρι το τέλος καθώς τα δεδομένα και τα στοιχεία που περιγράφει είναι ανακριβή.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιχειρηματολογία. Για να αποφευχθούν εσφαλμένα συμπεράσματα απαιτείται να γίνουν διευκρινήσεις και διορθώσεις σε βασικά σημεία:

Ο Δ. Σοφάδων (όπως και όλος ο Ν. Καρδίτσας) σύμφωνα με Απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 2656/Β/18-10-2013) κατατάχθηκε στη Β Κλιματική Ζώνη (και όχι στη Γ ζώνη όπως λανθασμένα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος). Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν μέχρι 1800 λίτρα πετρελαίου (και όχι με 960 λίτρα όπως λανθασμένα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος) και συνεπώς να εισπράξουν μέχρι 630 ευρώ επιδότηση.

Απ’ αυτόν τον βασικό κανόνα όμως στην πράξη εξαιρέθηκαν οι περιοχές εκείνες που ο ταχυδρομικός τους κώδικας είναι 43100 και οι οποίες απολαμβάνουν τα προνόμια της Α Κλιματικής Ζώνης (και όχι της Β ζώνης όπως κακώς ισχυρίζεται ο Δήμαρχος). Οι δικαιούχοι δηλαδή αυτών των περιοχών έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν μέχρι 3000 λίτρα πετρελαίου (και όχι μέχρι 1800 λίτρα όπως λανθασμένα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος) και συνεπώς να εισπράξουν μέχρι 1050 ευρώ επιδότηση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το σύνολο σχεδόν των δικαιούχων που κατοικούν στους Δήμους Σοφάδων, Αργιθέας, Μουζακίου, Παλαμά και Λίμνης Πλαστήρα αδικούνται καθώς μέσα στον ίδιο νομό το θέμα της επιδότησης θέρμανσης αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η αδικία μάλιστα γίνεται εξοργιστική όταν οι κάτοικοι στα χωριά της Αργιθέας ή του ορεινού όγκου των Δήμων Σοφάδων, Μουζακίου, και Λίμνης Πλαστήρα θα εισπράξουν 40% χαμηλότερη επιδότηση από κατοίκους πεδινών περιοχών του νομού που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σαφώς ευνοϊκότερες.

Καλό θα ήταν λοιπόν για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης που είναι κάτοικοι του Δ. Σοφάδων να επανεξετάσει ο Δήμαρχος Σοφάδων προσεκτικότερα το θέμα και να στείλει με ορθή επανάληψη την επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και στους πολιτικούς του νομού μας αναφέροντας τα σωστά στοιχεία αλλά και το αίτημα όπως διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:

Ζητάμε, όπως έγινε με τις περιοχές του νομού μας που έχουν ταχυδρομικό κώδικα 43100 και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν τελικά στην Α κλιματική ζώνη, να γίνει το ίδιο και με τις περιοχές που έχουν ταχυδρομικό κώδικα όχι μόνο 43300 (όπως ζητάει ο Δήμαρχος) αλλά και 43063 καθώς και 43200 (όπου συμπεριλαμβάνονται 10 χωριά: το Ασημοχώρι, το Λιοντάρι, η Αχλαδιά, η Κτιμένη, η Ανάβρα, η Ρεντίνα, ο Βαθύλακκος, το Αηδονοχώρι, η Λουτροπηγή, το Ερμήτσι).

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: