Και ποιο σπίτι δεν φτιάχνει την ημέρα της 25ης Μαρτίου μπακαλιάρο σκορδαλιά. Πρόκειται για το παραδοσιακό πιάτο εκείνης της ημέρας που όλοι φτιάχνουν με πολλές παραλλαγές.
Εμείς όμως, δεν θα αλλάξουμε τίποτα. Θα σας δώσουμε τη συνταγή έτσι όπως την έχουμε από τις γιαγιάδες μας.
Υλικά:
1 κιλό παστό μπακαλιάρο που θα έχετε ξαρμυρίσει
Μπόλικο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
300 ml μπύρα
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη σκορδαλιά:
4-5 πατάτες μεγάλες
6 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
λεμόνι
αλάτι και λευκό πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάλτε το λάδι να κάψει και κόψτε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και αφήστε τον σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα περιττά υγρά.
Χτυπήστε σε ένα μπολ τη μπύρα με το παγωμένο νερό. Ρίξτε το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Βάλτε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι που έχετε φτιάξει και τηγανίστε αλλά λίγα-λίγα κομμάτια και όχι πολλά μαζί στο τηγάνι.
Πώς θα φτιάξετε τη σκορδαλιά: Βράστε τις πατάτες μαζί με ένα κομμάτι μπακαλιάρου. (για να πάρει άρωμα και γεύση).
Βγάλτε τις πατάτες και βάλτε τις στο μούλτι. Λιώστε τις και προσθέστε τις σκελίδες. Ρίξτε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα που τις βράσατε μαζί με τον μπακαλιάρο και ελαιόλαδο.
Το λάδι θα το βάλετε όλο! Τέλος ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι.
Δοκιμάστε αν τη θέλετε πιο ξινή, πιο αλμυρή ή πιο καυτερή.
Καλή επιτυχία!
syntages
Tags: άρωμα, μάτια