Οι χώρες της ευρωζώνης δεν αμφισβητούν πλέον ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ερώτημα είναι τώρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Le Monde το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.
Με αφορμή την άφιξη των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) στην Αθήνα και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο, το της γαλλικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι το διακύβευμα είναι υψηλό, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα-γέφυρα για την αποπληρωμή των τρεχουσών λήξεων, αλλά και για το πακέτο των 80 και πλέον δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Ο Monde υπενθυμίζει στο γαλλικό κοινό ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας έχει ξεσηκώσει σάλο σε τμήμα του κυβερνώντος κόμματος, όπως κατέδειξαν οι δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα.
Οι δηλώσεις του Κερέ δίνουν και τον τίτλο του άρθρου «Οι μεταρρυθμίσεις που διαπραγματεύτηκε με την Αθήνα δεν θα επιδιώξουν να επιβάλλουν έναν αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό», καθώς τo υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ τονίζει ότι αυτά που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα δεν αποτελούν ούτε τιμωρία ούτε εφαρμογή ενός αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία του επόμενου πακέτο βοήθειας βρίσκεται στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εξηγήσει στους πολίτες ότι τα μέτρα που ζητήθηκαν δεν είναι τιμωρία».
Ο Κερέ επιμένει οτι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στη νομισματική ένωση και είναι έτοιμες να προσφέρουν «οικονομική αλληλεγγύη», αρκεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Δίνοντας μια άλλη διάσταση στο ζήτημα του χρέους, ο Γάλλος αξιωματούχος εξηγεί ότι «στην πραγματικότητα, το ερώτημα δεν είναι αν θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της, αλλά μάλλον πώς θα γίνει αυτό ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο για την οικονομία της». Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς, όμως θα ήταν πρώιμο να αρχίσει να συζητείται η λήξη του.