BlackRock: Η Ελλάδα στην πρώτη θέση της λίστας με τις υποψήφιες χώρες για χρεοκοπία.
Στην πρώτη θέση παγκοσμίως τοποθετεί την Ελλάδα στον πίνακα επικινδυνότητας για χρεοκοπία η BlackRock, η εταιρεία που πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον δείκτη κινδύνου, ο οποίος συντίθεται με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία της κάθε χώρας, η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη θέση, υψηλότερα ακόμη και από την Αργεντινή, η οποία έως τις 30 Ιουλίου θα πρέπει να αποπληρώσει συγκεκριμένα ομόλογα.
H πολιτική αστάθεια και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών αποτελούν την «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας αλλά και μεγάλων αναδυόμενων αγορών, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ρωσία που βρίσκονται στις πιο επικίνδυνες θέσεις για επενδύσεις, σύμφωνα με τον δείκτη.
Τα βασικά μεγέθη που εξετάζει η Blackrock, δηλαδή την δημοσιονομική κατάσταση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πράγματι φέρνουν την χώρα μας στην τελευταία θέση των οικονομικών με προοπτική και «νούμερο 1″ για πιθανή χρεωκοπία. Υπάρχει όμως και αντίλογος. H Blackrock συγκρίνει τη χώρα μας με χώρες των οποίων το χρέος διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές.
Οι αναλυτές της εταρίας επιπροσθέτως, παραβλέπουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον, το χρέος έχει περάσει στα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και στην ΕΚΤ. Καθώς αυτές είναι οι κύριοι πιστωτές της χώρας μας και συνεχίζουν να διοχετεύουν δισεκατομμύρια στη χώρα μας, φαντάζει μάλλον απίθανο πλέον να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει.
Το κυριότερο όλων όμως ίσως, που προκύπτει από την έκθεση της BlackRock, είναι όχι τι κάνει πια η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεωκοπία, αλλά κυρίως τι μπορούν να κάνουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να αποφύγουν ένα παγκόσμιο ντόμινο κατάρρευσης, αφού όλες οι χώρες βρίσκονται υπό μία έννοια «με το ένα πόδι στον λάκκο».
Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ Γαλλία, Δανία, Ελβετία ή ακόμα και η Κίνα θεωρούνται χώρες υψηλού ρίσκου στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στην τριμηνιαία ανάλυση της για τον δημοσιονομικό κίνδυνο, η BlackRock αναφέρει ότι οι αναπτυγμένες αγορές ευνοήθηκαν από τις αγορές, περισσότερο από ότι οι αναδυόμενες.
Έτσι, η Βραζιλία υποχώρησε τέσσερις θέσεις, στην 31η, ανάμεσα στις 50 χώρες, η Ρωσία έπεσε τρεις θέσεις, στην 24η, και η Αργεντινή, έπεσε μια θέση, στην 45η, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης αποτελείται από ένα μείγμα των ποσοτικών μέτρων, όπως χρέος προς ΑΕΠ και φορολογικά έσοδα, ενώ παράλληλα με την ποιοτική αξιολόγηση, όπως η αντίληψη της αποτελεσματικότητας και της σταθερότητας των κυβερνήσεων.
Αντιθέτως, το Βέλγιο ανέβηκε τέσσερις θέσεις, στην 27η, η Βρετανία ανέβηκε τρεις και η Ολλανδία ανέβηκε δύο, στην 11η θέση.
Tags: blackrock, Ελλάδα, λίστα, χρεοκοπία, Χώρες