Όλοι θυμόμαστε τον «Μαύρο» Παρασκευά που γνωρίσαμε πέρυσι και τις εκπτώσεις που έβαλε στο μπακάλικό του στα Άνω Κωτσοβολιώτικα.
Οι κάτοικοι των διπλανών χωριών ωστόσο έχουν διαφορετική γνώμη, έρχονται φέτος να ανατρέψουν τα λεγόμενά του και αποκαλύπτουν τη… μαύρη αλήθεια για το πώς δημιουργήθηκε στην Ελλάδα η ημέρα αυτή.
Τελικά είχαμε και στο χωριό μας Μπλακ Φράντεϊ;
«Δε ξέρω για το δικό σας, αλλά εμείς είχαμε» υποστηρίζει με σθένος η κυρία Κική από τα Κάτω Κωτσοβολιώτικα. «Μαύρος Παρασκευάς και κουραφέξαλα. Εγώ θα σας πω τι πραγματικά έγινε».
Θυμάται, μισό αιώνα περίπου πριν, πως ήταν η περίοδος που ετοίμαζαν το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, μεγάλη η χάρη της.
«Κοριτσόπουλο ήμουν αμ τι! Σαν τα κρύα τα νερά! Ψηλή, λυγερόκορμη, με τις κοτσίδες μου τις μακριές…
Ήθελε που λέτε ο πρόεδρος να κάνουμε κάτι διαφορετικό εκείνη τη χρονιά. Είχε βαρεθεί τα μέινστριμ όπως έλεγε και ήθελε κάτι μονδέρνο! Έτσι όπως καθόταν λοιπόν στο καφενείο μια ιδέα κατέβηκε στην κούτρα του και μια και δυο μάς μάζεψε όλες τις γυναίκες του χωριού να μας μιλήσει.
Μα πρόεδρε εμείς μόνο σεμεδάκια ξέρουμε να φτιάχνουμε, του είπαμε. Ε! Και για να μην στα πολυλογώ παιδάκι μου, μάς έβαλε να τα πλέξουμε μαύρα!
Δεν μείναμε όμως εκεί… Και βαζάκια με μαρμελάδα από μαύρα μούρα φτιάξαμε και μαυρομάτικα φασόλια σούπα φτιάξαμε. Αμ τι είμαστε νοικοκυρές εμείς!
Το τι έγινε στο πανηγύρι δεν περιγράφεται! Ακόμη και τα διπλανά χωριά έμαθαν για τα επαναστατικά μας σεμεδάκια από μαύρο μαλλί. Τίποτα δεν έμεινε απούλητο στους πάγκους παιδάκι μου.
Ήταν τέτοια η επιτυχία που γίναμε τρεντ! Ήταν της Αγίας Παρασκευής, ήταν και τα σεμεδάκια μαύρα… και έμεινε η Μαύρη Παρασκευή.
Μπλακ Φράντεϊ είχαμε δε λέω, αλλά σαν του Κωτσόβολου δεν είχαμε!»…
Ντοντ σκιπ! Για απίστευτες προσφορές μείνετε συντονισμένοι στο kotsovolos.gr ή ακολουθήστε την επίσημη σελίδα της εταιρείας στο Facebook.
(?)
texnologia