Υλικά
- 270 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά + 2 κρόκοι
- 400 γρ. γάλα φρέσκο
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. σιρόπι βανίλια
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30×35 εκ. με ένα πινέλο.
- Απλώνουμε 2 βουτυρωμένα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο στη βάση του ταψιού.
- Τα υπόλοιπα τα βουτυρώνουμε, τα κάνουμε σαν «πατσαβούρι» και τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο (σαν ακορντεόν).
- Προσέχουμε να μη τα πιέζουμε πολύ και χάσουν τον όγκο τους. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
- Αν μείνει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανό και να πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο μας.
- Καλό είναι να κοιτάξουμε να έχει χρώμα και από κάτω (αυτό θα το πετύχουμε αν το ταψί είναι ψηλά και όχι χαμηλά στον φούρνο).
- Καθώς ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε τη βανίλια, το μπέικιν, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το μείγμα μας, σε μία κανάτα για να μπορέσουμε να το ρίξουμε πιο εύκολα στο ταψί μας.
- Όταν ψηθούν τα φύλλα βγάζουμε από τον φούρνο, χαμηλώνουμε στους 180°C, ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω στα φύλλα και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη.
- Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμα.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Tip
Διατηρείται τυλιγμένη καλά με μεμβράνη εντός ψυγείου για 1-2 μέρες!
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό