Για την κρέμα
- 750 γρ. γάλα
- 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 75 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 45 γρ. βούτυρο παγωμένο
- 3 κρόκους από μεσαία αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
Για το φύλλο αέρος
- 450 γρ. αλεύρι σκληρό τύπου Αμερικής
- 10 γρ. αλάτι
- 220 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 500 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα
Εκτέλεση
Για την κρέμα
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει το γάλα μία βράση.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι, το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Βάζουμε τους κρόκους, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα όση ώρα κρυώνει.
Για το φύλλο αέρος
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και 50 γρ. από το λιωμένο βούτυρο.
- Χτυπάμε με το φτερό για 5-7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη.
- Αφαιρούμε από τον κάδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε 4 κομμάτια. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επιπλέον 20 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
- Παίρνουμε τις δύο μπάλες ζύμης και τις ανοίγουμε σε μικρά δισκάκια. Τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Αλείφουμε τον πάγκο εργασίας μας με λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε το ένα ζυμάρι. Ανοίγουμε απαλά περιμετρικά με έναν πλάστη.
- Στη συνέχεια απλώνουμε προσεκτικά την περιφέρεια της ζύμης με τα χέρια μας τραβώντας τις άκρες της ζύμης.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε ένα πολύ λεπτό φύλλο.
- Απλώνουμε το ¼ από το βούτυρο και κόβουμε λωρίδες περιμετρικά του φύλλου για να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο. Βάζουμε τις λωρίδες στο κέντρο του φύλλου.
- Βάζουμε τη μισή γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σαν φάκελο. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ανοίγουμε τη δεύτερη ζύμη με τον ίδιο τρόπο και απλώνουμε το ¼ από το λιωμένο βούτυρο.
- Βάζουμε τη μπουγάτσα στο κέντρο του φύλλου με την ένωση προς τα κάτω. Περνάμε απαλά με τον πλάστη και τυλίγουμε το εξωτερικό φύλλο σαν φάκελο.
- Μεταφέρουμε τη μπουγάτσα, με την ένωση προς τα κάτω, σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
- Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία και για τα άλλα δύο ζυμάρια. Μπορούμε να ψήσουμε και τη δεύτερη μπουγάτσα ή να την βάλουμε στην κατάψυξη.
Για το σερβίρισμα
- Κόβουμε τη μπουγάτσα σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα και σερβίρουμε.
ΔΕΙΤΕ την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα ΕΔΩ –>https://www.youtube.com/watch?v=n6ZhsFurPjE
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό