Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα από τον Άκη!!! Όλη η διαδικασία βήμα βήμα πως να κάνετε εύκολα σπιτικό φύλλο μπουγάτσας


Για την κρέμα

  • 750 γρ. γάλα
  • 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική


  • 75 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 45 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 3 κρόκους από μεσαία αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το φύλλο αέρος

  • 450 γρ. αλεύρι σκληρό τύπου Αμερικής
  • 10 γρ. αλάτι
  • 220 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

Εκτέλεση

Για την κρέμα

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει το γάλα μία βράση.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι, το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Βάζουμε τους κρόκους, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα όση ώρα κρυώνει.

Για το φύλλο αέρος

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και 50 γρ. από το λιωμένο βούτυρο.
  • Χτυπάμε με το φτερό για 5-7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη.
  • Αφαιρούμε από τον κάδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε 4 κομμάτια. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επιπλέον 20 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
  • Παίρνουμε τις δύο μπάλες ζύμης και τις ανοίγουμε σε μικρά δισκάκια. Τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Αλείφουμε τον πάγκο εργασίας μας με λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε το ένα ζυμάρι. Ανοίγουμε απαλά περιμετρικά με έναν πλάστη.
  • Στη συνέχεια απλώνουμε προσεκτικά την περιφέρεια της ζύμης με τα χέρια μας τραβώντας τις άκρες της ζύμης.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε ένα πολύ λεπτό φύλλο.
  • Απλώνουμε το ¼ από το βούτυρο και κόβουμε λωρίδες περιμετρικά του φύλλου για να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο. Βάζουμε τις λωρίδες στο κέντρο του φύλλου.
  • Βάζουμε τη μισή γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σαν φάκελο. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανοίγουμε τη δεύτερη ζύμη με τον ίδιο τρόπο και απλώνουμε το ¼ από το λιωμένο βούτυρο.
  • Βάζουμε τη μπουγάτσα στο κέντρο του φύλλου με την ένωση προς τα κάτω. Περνάμε απαλά με τον πλάστη και τυλίγουμε το εξωτερικό φύλλο σαν φάκελο.
  • Μεταφέρουμε τη μπουγάτσα, με την ένωση προς τα κάτω, σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
  • Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία και για τα άλλα δύο ζυμάρια. Μπορούμε να ψήσουμε και τη δεύτερη μπουγάτσα ή να την βάλουμε στην κατάψυξη.

Για το σερβίρισμα

  • Κόβουμε τη μπουγάτσα σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα και σερβίρουμε.

ΔΕΙΤΕ την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα ΕΔΩ –>https://www.youtube.com/watch?v=n6ZhsFurPjE


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: