Μπουτάρης: Κάπως έτσι θα ήθελα να δω τη ΔΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δίνει το έναυσμα της έναρξης της νέας οικονομικής και εμπορικής χρονιάς κάθε Σεπτέμβριο. Είναι ένας οικονομικός και εμπορικός θεσμός για την πόλη, μολονότι μικρότερης εμβέλειας απ’ ότι στο παρελθόν, κυρίως επειδή μεταλλάσσεται σε πολιτικό γεγονός, που επισκιάζει τον εμπορικό χαρακτήρα της και αποδιοργανώνει την πόλη. Αλλά και επειδή ο εκθεσιακός τομέας διεθνώς έχει εξελιχθεί. Ειδικές και κλαδικές εκθέσεις, road shows, συνέδρια μεσαίου μεγέθους, κ.α. έχουν αντικαταστήσει τις γενικές εκθέσεις, οι οποίες τείνουν να γίνουν (αν δεν έχουν γίνει ήδη) παρελθόν. Έτσι, η ετήσια Γενική Έκθεση από μόνη της δεν συνεισφέρει όπως κάποτε στις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης.

Ίσως, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε ως προς τη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου και να επικεντρωθούμε σε θεματικές ή κλαδικές εκθέσεις που θα προωθούν τα προϊόντα που η χώρα μας παράγει – ή έστω φιλοδοξεί να παράγει. Η έναρξη της σαιζόν θα μπορούσε ίσως να σηματοδοτείται από μια μεγάλη εμπορική έκθεση για ένα σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή προϊόν, για παράδειγμα τη γαστρονομία. Και στις γειτονιές της πόλης να στήνεται παράλληλα μια μεγάλη «γιορτή» με δράσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων η Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει το δυναμικό της αλλά και τη δυναμική της: τους ανθρώπους της, τη δουλειά της, τις δυνατότητές της και τις προοπτικές της. Κάπως έτσι θα ήθελα να δω τη μεγάλη έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Τα «πολιτικά εγκαίνια»

Υπάρχουν, όμως, και τα πολιτικά εγκαίνια της ΔΕΘ, που, κατά τη γνώμη μου, αλλοιώνουν το χαρακτήρα της και υποβαθμίζουν την εμπορικότητά της, ενώ επιπλέον αποδιοργανώνουν την καθημερινότητα της πόλης. Μια εναλλακτική ιδέα, που θα ενίσχυε το κύρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση ενός οικονομικού φόρουμ επικεντρωμένου στη ΝΑ Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Πρόκειται για πρόταση που έχει ήδη κάνει η ίδια η διοίκηση της ΔΕΘ και άλλοι φορείς της πόλης. Απομένει, πλέον, να αναληφθεί η πρωτοβουλία ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΘ αποτελεί ένα μετρήσιμο μέγεθος για την πόλη, που για ένα δεκαήμερο υποδέχεται επισκέπτες από όλη τη χώρα και τη γύρω περιοχή, οι οποίοι αλλάζουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας και συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία.

Οι εγκαταστάσεις

Ο αντίκτυπός της, βεβαίως, θα ήταν πολλαπλάσιος εάν οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονταν μέσα από τη μεταφορά τους εκτός πόλης – η δική μας πρόταση είναι ένα Επιχειρηματικό και Εκθεσιακό-Συνεδριακό Κέντρο στους Λαχανόκηπους. Ελλείψει, όμως, αυτής της δυνατότητας λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η ανάγκη αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί για ένα διάστημα με ένα νέο, μικρό εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στους χώρους της ΔΕΘ. Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθεί μητροπολιτικό πάρκο και «νησίδα» μουσείων στον υπόλοιπο χώρο καθώς και στους χώρους του Γ Σώματος Στρατού και του πρώην «424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου».

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: