Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η υλοποίηση της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ, όπως αποτυπώνεται στη σχετική νομοθεσία.
Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού 24% (όπως προσδιορίστηκε από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου), των μετοχών του Διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ σε 25% προσδιορίστηκε το ποσοστό των μετοχών που θα μεταβιβαστεί στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ιδιοκτησίας του Δημοσίου.
Το 51% των μετοχών θα εισφερθεί σε εταιρία συμμετοχών η οποία θα ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και στο τέλος της διαδικασίας θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Σημειώνεται ότι η εισήγηση για τον ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε με πλειοψηφία 96%. Η γενική συνέλευση με πλειοψηφία 44,83% των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ ως προς την επιλογή του ελεγκτή της εταιρίας για το 2016 παρά την αντίθετη άποψη του Δημοσίου την οποία υποστήριξαν το 44,1% των μετόχων.
Υπέρ της πρότασης της ΔΕΗ, δηλαδή αντίθετα με την άποψη του Δημοσίου, ψήφισε το ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος η συνέλευση ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος.
ΥΠΟΜΕΔΙ: Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ
«Η θέση της κυβέρνησης για μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, είναι αταλάντευτη. Στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης πέτυχε την ακύρωση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ», η οποία προέβλεπε ιδιωτικοποίηση του 30% της Επιχείρησης και του νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%» αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, η αποζημίωση της ΔΕΗ, οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, βάσει των όσων προβλέπει ο Ν.4389/2016, η οποία υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Επιχείρησης, αποτελεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προόδου για τη διαδικασία που έχει επιλεχθεί.»
» Η αντίθεση στο σχέδιο προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ είναι κατανοητή για όσους υπερασπίζονται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Προκαλεί, όμως, ερωτηματικά όταν προέρχεται από άλλες δυνάμεις, καθώς η εναντίωση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ενθαρρύνει εκείνους που αποσκοπούν στη διάλυση της ΔΕΗ, αλλά και στην πλήρη αποχή του Δημοσίου από το δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας» καταλήγει η ανακοίνωση.
typosthes.gr-Oikonomia