Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το δημοσίευμα της Wall Street Journal, βάσει του οποίου αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας. Οι δομές φιλοξενίας είναι ανοιχτές και όλος ο κόσμος μπορεί να μη βρίσκεται κάθε μέρα, τη δεδομένη στιγμή της καταγραφής στην ίδια θέση», εξηγεί το υπουργείο, απαντώντας στην αξιολόγηση ευρωπαίων αξιωματούχων που αφήνει να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί ίσως και να έχουν αναζητήσει άσυλο στη Βόρεια Ευρώπη.
«Δεν ευσταθούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι αγνοούνται τα ίχνη 13.000 ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το υπουργείο προσθέτει πως συνεργάζεται με τις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, το Λιμενικό και την Αστυνομία, θεσμοί που έχουν και την ευθύνη της καταγραφής, η οποία αποστέλλεται καθημερινά και είναι ακριβής.
Το υπουργείο υπολογίζει τα άτομα που βρίσκονται εκτός δομών στις 7.000. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από το γεγονός πως, ναι μεν οι άνθρωποι κατεγράφησαν κάποια στιγμή, είτε στα νησιά, είτε στην ενδοχώρα, την ώρα όμως που έκλεινε η καθημερινή καταγραφή της δομής όπου διαμένουν, δεν ήταν εκεί να καταγραφούν.
«Δεν σημαίνει πως έχουμε χάσει τους ανθρώπους. Οι δομές φιλοξενίας είναι ανοιχτές και όλος ο κόσμος μπορεί να μη βρίσκεται κάθε μέρα, τη δεδομένη στιγμή της καταγραφής στην ίδια θέση», εξηγεί το υπουργείο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 63.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα κέντρα φιλοξενίας και αναμένουν την αναδιανομή τους στα νησιά και την ενδοχώρα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal γνωρίζουμε μόνο τι συμβαίνει με τους 50.000 από αυτούς, καθώς οι υπόλοιποι έχουν αρκετούς μήνες να δώσουν σημεία ζωής, εξ ου και φέρουν την ονομασία «no-shows».
«Μπορεί να κατευθύνθηκαν προς την ελληνική ενδοχώρα ή να προχώρησαν στα Βαλκάνια ή να βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στη Wall Street Journal. «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά ή αν δεν εμφανίζονται επειδή ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους», πρόσθεσε.
Ευρωπαίοι και έλληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες καταφέρνουν με τη βοήθεια διακινητών να περάσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας κάθε εβδομάδα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.
typosthes.gr-Politiki
Tags: νησιά, ταξί