Δεν αναμένεται συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι την Παρασκευή

Δεν αναμένεται συμφωνία θεσμών-Αθήνας έως το Eurogroup της Παρασκευής επισήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Αμστερνταμ. Εάν υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις μετέπειτα συζητήσεις στην Αθήνα, ίσως γίνει έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Εβδομάδα, πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε δε ότι παραμένουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς, αλλά και σε κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής επισήμανε ότι «το καλύτερο δυνατό σενάριο» είναι οι δύο πλευρές να έχουν έρθει κοντά σε βασικά σημεία της αξιολόγησης και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα αμέσως μετά (το Eurogroup) για να φτάσουν σε συμφωνία πάνω σε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων «αρκετά γρήγορα».

Σε αυτήν την περίπτωση, εκτίμησε, ένα έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για να επικυρώσει τη συμφωνία μέσα στην «επόμενη εβδομάδα».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για να είναι εφικτό αυτό το σενάριο πρέπει να σημειωθεί «σημαντική» πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα μέσα στις επόμενες ώρες.

«Εάν υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδος ώστε να έχουμε κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, τότε θα περίμενα ένα έκτακτο Eurogroup κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Συνολικό πακέτο μέτρων

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης πως η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να είναι σ’ ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2018 και τέλος τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατέθεσε η ελληνική πλευρά χωρίς την έγκριση των θεσμών, ο ίδιος ανέφερε πως διαφέρει σημαντικά από τη θέση των θεσμών, ωστόσο σημείωσε πως δεν αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα, ανέφερε πως «αναμένεται» να νομοθετηθούν πριν την εκταμίευση αλλά, φυσικά, όχι να «εφαρμοστούν», καθώς προβλέπονται μόνο για την περίπτωση που το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί.

Μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, ανέφερε πως θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατόπιν θα πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά για να γίνει εφικτή και η εκταμίευση.

Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση, ενώ, προσέθεσε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών και της εκταμίευσης υπολογίζεται στις τέσσερις εβδομάδες.

Τα στοιχεία της Eurostat

O αξιωματούχος της ευρωζώνης, ερωτηθείς κατά πόσο τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο (Πέμπτη) η Eurostat μπορούν να επηρεάσουν τα επιπρόσθετα μέτρα, εκτίμησε πως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: