Εξαγριωμένες Πολωνές διαδήλωσαν με ομπρέλες, Σέρβοι την περίοδο της καραντίνας χτυπούσαν γλάστρες μπροστά στα ανοιχτά παράθυρα των σπιτιών τους και βρετανοί περιβαλλοντιστές έκαναν αυτό που έκαναν πάντα, σκαρφάλωσαν σε ένα δέντρο.
Επιχειρώντας ωστόσο να αναζωπυρώσουν το πνεύμα των διαδηλώσεων την εποχή του κορονοϊού, παρά την καραντίνα ή την απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων, οι περισσότεροι έχουν προσπαθήσει να τηρήσουν τους κανονισμούς περί κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν καταστήσει απαγορευτικές τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο–από το Χονγκ Κονγκ ως το Λονδίνο.
Πλέον δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους για να παρακωλύσει κάποιος, ενώ οι «παραδοσιακοί» στόχοι των διαδηλωτών–το κτίριο του κοινοβουλίου, τα κεντρικά γραφεία μιας τράπεζας ή κάποια κυβερνητική υπηρεσία–είναι σχεδόν άδεια και κάποιοι ακτιβιστές διστάζουν να βγουν στους δρόμους από τον φόβο μην μολυνθούν με τον ιό.
Αλλά οι διαδηλωτές έχουν μάθει να προσαρμόζονται.
Η σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε το παγκόσμιο κίνημα των διαδηλώσεων από μαθητές, βρήκε τώρα ως βήμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους ακολούθους της να ανεβάζουν φωτογραφίες τους από το σπίτι τους με πανό και πλακάτ και να κάνουν τηλεδιασκέψεις και διαδικτυακά σεμινάρια.
Οι Σέρβοι επινόησαν έναν τρόπο να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί χωρίς να βγουν από τα σπίτια τους. Για δύο βραδιές την περασμένη εβδομάδα μια κακοφωνία από κατσαρόλες, ντραμς, σφυρίχτρες και κόρνες αντηχούσε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας καθώς οι πολίτες της, οι οποίοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της καραντίνας, εξέφρασαν έτσι την οργή τους για τα σκληρά μέτρα περιορισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Στην Αθήνα, οι φετινές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά διεξήχθησαν με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
Μάλιστα, τα μέλη του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) είχαν κολλήσει στο έδαφθος αυτοκόλλητα για να ξέρουν οι διαδηλωτές πού θα σταθούν, ώστε να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους.
«Ήρθε η ώρα για να αγωνιστούμε και για να ζήσουμε», είπε ο Ηλίας Σιώρας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων (ΕΙΝΑΠ) ενώπιον εκατοντάδων διαδηλωτών με προστατευτικές μάσκες και γάντια που κρατούσαν απόσταση πάνω από ένα μέτρο ο ένας από τον άλλον, όπως σχολιάζει το Reuters.
«Ο αγώνας είναι διττός: να παραμείνουμε υγιείς και να αγωνιστούμε για ένα ελεύθερο δημόσιο σύστημα υγείας», είπε ο ίδιος, ο οποίος είναι καρδιολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο.
Πολλές από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ευρώπη επικεντρώθηκαν στα μέτρα περιορισμού που έχουν λάβει οι εθνικές κυβερνήσεις, είτε καλώντας τες να τα άρουν ή απαιτώντας μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος για να μπορέσουν οι πολίτες να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
Άλλες πάλι αφορούσαν προβλήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας.
Στην Πολωνία οι γυναίκες διαδήλωσαν κατά μιας νέας προσπάθειας συντηρητικών ακτιβιστών για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση παρακάμπτοντας το lockdown με την ανάρτηση συνθημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα παράθυρα των αυτοκινήτων και κρατώντας μαύρες ομπρέλες.
Στη Βρετανία, περιβαλλοντιστές που αντιτίθενται στον σχεδιασμό μιας σιδηροδρομικής γραμμής, γνωστής ως HS2, επωφελήθηκαν τον περασμένο μήνα ενός κενού στους κανονισμούς που ισχύουν για το lockdown: το ότι επιτρέπεται να σκαρφαλώνεις στα δέντρα.
«Το δέντρο απειλείται από την HS2 όπως και χιλιάδες άλλα δέντρα σε όλη την χώρα», εμφανίζεται να λέει ο Λαρτς Μάξεϊ, ένας από τους πολλούς διαδηλωτές, σκαρφαλωμένος σε ένα δέντρο κοντά στο εργοτάξιο της HS2 έξω από τον σταθμό του Γιούστον στο Λονδίνο, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ellada
Tags: κορονοϊός, ΚΟΣΜΟΣ, Λονδίνο, ΠΑΜΕ