Το WWF Ελλάς μέσα από το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καλεί τους πολίτες να στείλουν το δικό τους μήνυμα υπέρ των άσχημων φρούτων και λαχανικών. Μέσα από ενημερωτικό υλικό, τη συμμετοχή στην εκδήλωση «ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000», και έναν φωτογραφικό διαγωνισμό, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να υπερασπιστούν «του στραβού το δίκιο».
Μια selfie για του στραβού το δίκιο!
«Η ευκαιρία μας να σπάσουμε το ταμπού των λαχανικών «μοντέλων» και να αναδείξουμε την πραγματική ομορφιά τους: δεν είναι στην εμφάνισή τους, αλλά στη γεύση τους και στη θρεπτική τους αξία», αναφέρει το WWF και μας καλεί να πάρουμε μέρος στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Του στραβού το δίκιο», στέλνοντας το δικό μας μήνυμα ενάντια στη σπατάλη τροφίμων!
Τα βήματα για τους πολίτες είναι απλά: αναζητάμε ένα άσχημο φρούτο ή λαχανικό στη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ, βγάζουμε μια… selfie μαζί του κάνοντας τη δική μας γκριμάτσα και υψώνουμε τη φωνή μας, λέγοντας: «Δεν υπάρχει κάτι πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!». Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου και οι πέντε νικητές θα κερδίσουν ένα «μαγικό» κουτί έκπληξη και ένα συλλεκτικό δώρο από το WWF Ελλάς. Πάρε μέρος στη σελίδα στο fb WWFkalyterizoi
«Με-νού για 5.000»: μια όμορφη γιορτή με άσχημα λαχανικά
Παράλληλα σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας στην Πλατεία Κοτζιά, θα μαγειρευτούν 5.000 μερίδες μπριάμ από λαχανικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια λόγω αισθητικών κριτηρίων ή λόγω περισσεύματος. Το μενού της ημέρας θα περιλαμβάνει επίσης επιδείξεις μαγειρικής κατά της σπατάλης από γνωστούς σεφ, Disco Soup Street Party, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και anti-food waste coktails! Από τις 12:00 έως τις 17:00.
Πετιούνται λόγω…εμφάνισης
Όπως αναφέρει το WWF Ελλάς, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα ή επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Το WWF Ελλάς, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων, με την εκστρατεία «Του στραβού το δίκιο», εστιάζοντας στα άσχημα φρούτα και λαχανικά και καλώντας τον κόσμο να στείλει το δικό του μήνυμα υπέρ τους.
Οι αριθμοί μιλάνε…
1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια. 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού.
Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος που πρόσφατα υιοθετήθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στην Ελλάδα και εν καιρώ κρίσης, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue για λογαριασμό του WWF – την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα – το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.
Και η «ασχήμια» τι σχέση έχει;
Μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε… εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια της αγοράς. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες. Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως.
typosthes.gr-Oikonomia