Διακήρυξη που θα θέτει τις αρχές για την αντιμετώπιση κρίσεων, προωθεί η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στη φιλοδοξία της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης να εκδοθεί μια «Διακήρυξη των Αθηνών», που θα θέτει τις αρχές για την αντιμετώπιση κρίσεων – όπως η πρόσφατη πανδημία – με «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας σχετικά τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Εθνικής “Αμυνας & Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα λειτούργησαν σε όλη αυτήν την περίπτωση της πανδημίας με τρόπο υποδειγματικό, «όμως, αυτό δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κάθε κυβέρνηση τα πράγματα. Αλλά χρειάζεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπάρχουν συνολικές κατευθύνσεις και οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε οι δημοκρατικές κοινωνίες τους περιορισμούς, θα δίνουμε τις εξουσίες στις κυβερνήσεις, θα επιβάλουμε τις αναγκαίες διορθώσεις και βέβαια θα ελέγχουμε τις παρατάσεις αυτών των έκτακτων μέτρων μέσα από μία διαρκή παρακολούθηση της εξέλιξης οποιασδήποτε πανδημίας» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας για τη «Διακήρυξη των Αθηνών», το κείμενο της οποίας «φιλοδοξούμε να υιοθετηθεί στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα, όταν δηλαδή θα συγκαλέσουμε την 130ή Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία που δίδει η κυβέρνηση στην παρακολούθηση της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημειώνοντας ότι έχει ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, με συγκεκριμένες διατάξεις, που θα βγάζουν την Ελλάδα από τον κατάλογο των πλέον παραβατικών χωρών του ΕΔΔΑ. «Γιατί, αν πραγματικά η χώρα μας επανέρχεται στο διεθνές στερέωμα με όπλο την αξιοπιστία της ως προς τον τρόπο που αντέδρασε στον κορονοϊό, με όπλο της την αποτελεσματικότητα με την οποία αντέδρασε στον Έβρο απέναντι στην εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας των προσφυγικών ροών και επανέρχεται ως μια οικονομία που, μετά από μια δεκαετή κρίση, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει υποδοχέας επενδύσεων, πρέπει να είναι και μια χώρα, που θα διακρίνεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών άνοιξε με ομιλία του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας, στην επιτυχή προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσής της, στα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στην ανελλιπή λειτουργία της Βουλής κατά το διάστημα αυτό με τις αναγκαίες υγειονομικές προσαρμογές.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά, υπό τις νέες συνθήκες, η συνεργασία των εθνικών κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης «για να κερδίσουμε αυτόν τον κοινό, απροσδόκητο εχθρό και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια νέα, βελτιωμένη παγκόσμια πραγματικότητα, στην οποία θα κυριαρχούν ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η θεμελίωση δημοκρατικών προτύπων λειτουργίας των κοινωνιών μας, κρατώντας τα μαθήματα που πήραμε κατά τη διάρκεια αυτής της παράδοξα και απροσδόκητα δύσκολης περιόδου, αλλά και με θωράκιση τέτοια, ώστε να μη χρειαστεί να έρθουμε ξανά μπροστά σε συνέπειες τέτοιου εύρους σε μια ενδεχόμενη παρόμοια μελλοντική κρίση».

Παρών στη συνεδρίαση ήταν, επίσης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρικ Ντεμς (Rik Daems) ο οποίος έθεσε το θέμα «τι κάνουμε» μετά το πέρασμα της (υγειονομικής) κρίσης κατά την οποία καταγράφηκε περιστολή ελευθεριών των πολιτών. Βλέπουμε χώρες όπου υπάρχει πιθανός κίνδυνος συνέχισης σχετικών μέτρων, στις οποίες εφαρμόζεται, για παράδειγμα, το σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης, το οποίο εμπίπτει στη συνθήκη για την ιδιωτικότητα και τη διαχείριση των δεδομένων είπε ο κ. Ντεμς. Όπως σημείωσε, υπάρχουν πλεονεκτήματα της εφαρμογής αυτής (track and trace) διότι παρεμποδίζει την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά, όταν δεν θα είναι πλέον απαραίτητη «θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται» είπε ο Βέλγος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ: «Πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και οι πολίτες να έχουν απόλυτη επίγνωση» της κατάστασης καθώς τέτοιες εφαρμογές μπορεί να συμβάλουν στην παραβίαση των ανθρωπίνων ελευθεριών. Να δούμε, όταν περάσει η κρίση, πως μπορούμε να επαναφέρουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που ορίζει η σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τόνισε ο κ. Ντεμς.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: