Διάλειμμα στη σχέση: Πότε πρέπει να πεις «τέλος» και να χωρίσεις;

Η αλήθεια είναι πως μόλις μπεις σε μια σχέση, αργά ή γρήγορα, θα τεθεί το… μεγάλο ερωτήμα: μήπως πρέπει να χωρίσω;

Καμιά φορά μπορεί να πρόκειται για αβεβαιότητα της στιγμής και να είναι ένα «παιχνίδι» του μυαλού το οποίο είναι σε μια αέναη… μάχη με την καρδιά. Ίσως από την άλλη, να είσαι κι εσύ έτσι σαν άνθρωπος. Πάντα με αμφιβολίες και γεμάτος φόβο για ό,τι νέο ξεκινά.

Είναι αρκετός;

Όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που έχουν περάσει τα χρόνια και γνωρίζεστε πολύ καλά. Τόσο καλά που έχεις αρχίσει να βαριέσαι και να θες κάτι καινούριο μα φοβάσαι το άγνωστο και είσαι συνηθισμένη με αυτό που έχεις δίπλα σου. Αλλά αυτή η διαβολική ερώτηση του «είναι αρκετός;» σε κυριεύει.

Τα εν λόγω ερωτήματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα όταν επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ηλικία, οι εμπειρίες και η οικογενειακή κατάσταση αφού μπορείς να έχεις παιδί από προηγούμενο σχέση ή γάμο. Οι καθημερινές συνθήκες και τα απρόοπτα της ζωής μπορεί να δυσκολέψουν την έναρξη ή τη διατήρηση μιας ερωτικής σχέσης.

Θες να ξεφορτωθείς το αβάσταχτο «βάρος»

Από εκεί που φαντάζει σαν ένα ευχάριστο συμπλήρωμα, μπορεί να καταλήξει να γίνει τεράστιο και αβάσταχτο «βάρος» που πρέπει πάση θυσία να ξεφορτωθείς. Και γρήγορα. Είναι όμως, τόσο δύσκολο να πάρεις μια απόφαση που αφορά σε δύο άτομα.

Καλείσαι να σκεφτείς πόσο χρονών είναι η κόρη σου αν έχεις και πόσο πολύ επηρεάζεται από αυτό που ζεις εσύ ή πώς θες να είναι η καριέρα σου σε πέντε χρόνια ή αν είναι καλό να βρεις κάποιον να νοικοκυρευτείς σε περίπτωση που εκείνος δεν το έχει σκεφτεί γιατί οικογένεια και κοινωνία το προστάζουν.

Η Νο1 ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

Εκείνο, βέβαια, που πρέπει να κάτσεις και να αναρωτηθείς, σύμφωνα με τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη, είναι το εξής: Τι είναι αυτό που θες πραγματικά να κάνεις εσύ; Αναλογίσου το δικό σου μερίδιο ευθύνης σε αυτό τον προβληματισμό που έχεις.

Υπάρχει η πιθανότητα και ο σύντροφος να είναι δύσκολος στον χειρισμός καθώς μπορεί να έχετε μια «σχέση σιωπής», όπως προτάσσει και η Ψυχοθεραπεύτρια. Αλλά είναι κάτι που επαναλαβάνεται. Σημαίνει πως εκείνος έχει μάθει να λύνει με αυτόν τον τρόπο κάτι που τον προβληματίζει, με την απόσταση και τη σιωπή.

Μπορείς να συμβιβαστείς με τη στάση του;

Και μάλιστα μπορεί να προχωρήσει και σε μια σειρά ενεργειών που ενισχύει τη στάση του, όπως του να μην σηκώνει το τηλέφωνο ή να σε μπλοκάρει μιας και ζούμε στην εποχή των social media. Εσύ άραγε μπορείς να συμβιβαστείς με αυτό; Δεν σε ενοχλεί;

Σύμφωνα με την κα Σκαμπαρδώνη, αν σε ενδιαφέρει αυτός ο άνθρωπος πραγματικά και αν θες να κάνεις ακόμη μια προσπάθεια, μπορείς να τολμήσεις να τον προσεγγίσεις για μια τελευταία φορά. Ας κάνεις μια ειλικρινή κουβέντα, ώστε να βρεις από κοινού λύσεις, χωρίς να ζητήσετε συγγνώμη αυτή τη φορά αν δεν την εννοείτε.

Τα διαλείμματα φθείρουν τη σχέση

Επίσης, καλό είναι να είσαι ξεκάθαρη και να του εξηγήσεις ότι πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία σας γιατί κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα, θα πρέπει να το συζητάτε. Τα διαλείμματα στη σχέση είναι και αυτά που τη φθείρουν τελικά, όπως υποστηρίζει η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια.

Οφείλεις να βάλεις τα όριά σου σε αυτή τη σχέση για να κατανοήσει και εκείνος τι σε ενοχλεί. Όλα αυτά εφόσον ανταποκριθεί στην κίνηση προσέγγισης που θα κάνεις. Αν όχι, οφείλεις να το σεβαστείς.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
nasiask@hotmail.com
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Ο σύζυγός μου με απάτησε με άντρα: Ο χωρισμός είναι η μόνη λύση;

Χωρισμός από μακροχρόνια σχέση: Μπορείς να τον φέρεις πίσω σε εσένα;

Χωρισμός: Γιατί όταν τελειώνει μια σχέση περνάμε ένα είδος πένθους;

Χωρισμός ή… διάλειμμα; Αυτή είναι η διαφορά τους

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: