Οι παραδόσεις δεν θα ήταν παραδόσεις αν δεν ήταν και λίγο περίεργες, σωστά; Έτσι, λοιπόν, οι άνθρωποι ανέκαθεν είχαν την ιδιαίτερη συνήθεια να διατηρούν τα σώματα των ηγεμόνων τους και των αγαπημένων τους από την αρχή της ύπαρξής μας.
Όταν πρόκειται, μάλιστα, για κάποιους από τους πιο διαβόητους και αμφιλεγόμενους ηγέτες ανά τον κόσμο, τότε τα συγκεκριμένα σώματα μπαίνουν σε «βιτρίνες» και αποτελούν κάποια από τα πιο δημοφιλή «αξιοθέατα» στην χώρα όπου δραστηριοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Με την επιστήμη στην κυριολεξία να κάνει θαύματα, ακόμη κι αν έχουν περάσει αμέτρητες δεκαετίες από τον θάνατό τους, τα σώματά τους μοιάζουν πιο «υγιή» και αλαβάστρινα από ποτέ δίνοντας την εντύπωση ότι αυτός που βρίσκεται πίσω από την «βιτρίνα» απλώς κοιμάται…
Βλαντίμιρ Λένιν, Ρωσία
Υπάρχει κάτι που προσελκύει το βλέμμα στο πρόσωπο κάποιου που κάποτε ήταν ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες στον κόσμο, ο οποίος κατάφερε να αναδιαμορφώσει την πολιτική τάξη – ακόμη κι αν τυχαίνει να είναι νεκρός. Ο πρώην Ρώσος επαναστάτης και ηγέτης, Βλαντίμιρ Λένιν, βρίσκεται στο μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για 96 χρόνια μετά τον θάνατο του το 1924, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την έλξη του, προσελκύοντας τα πλήθη κατά την επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Είναι απορίας άξιων τι μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την συντήρηση του δέρματός του, το οποίο μοιάζει εξαιρετικά αμετάβλητο.
Μετά από έναν αρκετά αυστηρό έλεγχο και αφού ειπωθεί για αρκετές φορές ότι οι φωτογραφίες απαγορεύονται, οι επισκέπτες του μαυσωλείου του Λένιν έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν, αντικρίζοντας έναν άνδρα που σήμερα φαίνεται εξαιρετικά αθώος και ειρηνικός -παρόλο που στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για τον ίδιο. Ο Λένιν, μάλιστα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως… «πρωτοπόρος», καθώς, εν αγνοία του μεν, ήταν ο πρώτος κομμουνιστής επαναστάτης που μετά θάνατον μπήκε σε «βιτρίνα» και εκτίθεται στο ευρύ κοινό. Κάτι που μπορεί να μην διαρκέσει για πάντα καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρώην σοβιετικός ηγέτης πρέπει να θαφτεί.
Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄, Βατικανό
Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ”, κατά κόσμον Άντζελο Τζουζέππε Ρονκάλι, ηγήθηκε της Καθολικής Εκκλησίας από το 1958 μέχρι το θάνατό του στις 3 Ιουνίου του 1963. Ιδιαιτέρως αγαπητός για το κοινό, έμεινε γνωστός και ως «ευλογημένος Ιωάννης ΚΓ’», ενώ οσιοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2000. Από το 2001 το σώμα του εκτίθεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, για εκείνους που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον άλλοτε ηγέτη του Βατικανού. Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι του Βατικανού βρήκαν το σώμα του ποντίφικα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση όταν άνοιξαν το φέρετρό του μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τον θάνατό του, ως μέρος της προσπάθειας τους να μεταφέρουν ό,τι απέμεινε από την σορό του από την κρύπτη όπου φυλασσόταν. Σύντομα, το σώμα του εκτέθηκε στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, με το πρόσωπο του Πάπα καλυμμένο από ένα λεπτό στρώμα κεριού. Στην ιστορία έχει μείνει για το έργο και τις πεποιθήσεις του, ενώ έχει μείνει ευρέως γνωστός για τη σφυρηλάτηση καλύτερων σχέσεων με άλλες θρησκείες.
Τουτανχαμών, Αίγυπτος
Αδιαμφισβήτητα το πιο διάσημο πτώμα όλων των εποχών δεν είναι άλλο από εκείνο του παιδιού- βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, η διατηρημένη μούμια του οποίου ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Αιγύπτιο Χάουαρντ Κάρτερ. Η χρυσή μάσκα και η σαρκοφάγος του έχουν ταξιδέψει στον κόσμο για να γίνουν αντικείμενο θαυμασμού από εκατομμύρια κόσμου. Την ίδια στιγμή, το ίδιο το αγόρι, που σύμφωνα με τους ειδικούς πιστεύεται ότι πέθανε στα τέλη της εφηβείας του, εξακολουθεί να βρίσκεται στον τάφο του, μέσα σε ένα γυάλινο κουτί για να διατηρείται καλύτερα, στην εκπληκτική κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου, κοντά στο Λούξορ. Τα περισσότερα αντικείμενα με τα οποία θάφτηκε, μαζί με αυτά που έχουν ανακαλυφθεί από την εποχή του, θα φιλοξενηθούν στο νέο Μεγάλο Μουσείο της Αιγύπτου που σχεδιάζεται να λειτουργήσει από το 2021.
Μάο Τσε Τουνγκ, Κίνα
Για έναν άνθρωπο που περιφρόνησε την οργανωμένη θρησκεία και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε σε όλη την διάρκεια της ζωής του για να την εξαλείψει, το να δει κανείς από κοντά το μουμιοποιημένο σώμα του προέδρου Μάο, αποτελεί πραγματικά μια μοναδική θρησκευτική εμπειρία. Ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, διετέλεσε πρόεδρός του για σχεδόν 30 χρόνια, ενώ κυβέρνησε το έθνος από το 1949 μέχρι και το θάνατό του. Σίγουρα αποτελεί μια αρκετά αμφιλεγόμενη φιγούρα, η οποία συχνά συγκρίνεται με τον Στάλιν.
Ενώ, ο Μάο συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία μιας ενοποιημένης και εκσυγχρονισμένης Κίνας, οι τρόποι που ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει για να επιτύχει τους στόχους του ήταν, αναμφισβήτητα, βάναυσοι. Οι Μαρξιστικές- Λενινιστικές του θεωρίες, οι στρατιωτικές στρατηγικές και οι πολιτικές του θέσεις είναι γνωστές και ως Μαοϊσμός. Παρόλο που προσωπική του επιθυμία ήταν να αποτεφρωθεί, το μαυσωλείο του τέθηκε υπό κατασκευή αμέσως μετά τον θάνατό του στις στις 9 Σεπτεμβρίου του 1976.
Το νεκρό του σώμα παρέμεινε σε «έκθεση» για το κοινό για μία εβδομάδα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα κρυστάλλινο φέρετρο και τοποθετήθηκε μόνιμα στο μαυσωλείο του, το οποίο χτίστηκε στην πλατεία Τιενανμέν στο κέντρο του Πεκίνου. Μέχρι σήμερα, φυλάσσεται από βαριά οπλισμένο στρατιωτικό προσωπικό, αλλά παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς τόσο της πρωτεύουσας της Κίνας, όσο και της ίδιας της χώρας γενικότερα.
Χο Τσι Μιν, Βιετνάμ
Ένας από τους πιο σεβαστούς ηγέτες του Βιετνάμ, ηγήθηκε του Κινήματος Ανεξαρτησίας του Βιετνάμ και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της χώρας. Ο Μιν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 1969 και ένα τεράστιο μαυσωλείο κατασκευάστηκε στην πλατεία Ba Dinh στην πόλη Ανόι, εκεί που ο Μιν το 1945 διάβασε την διακήρυξη της ανεξαρτησίας, ιδρύοντας την κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ. Μέσα σε αυτό, το βαλσαμωμένο σώμα του παραμένει ορατό για το κοινό -μόλις 60 δευτερόλεπτα μπορεί ο επισκέπτης να βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα με το σώμα του Μιν- τοποθετημένο σε μια γυάλινη θήκη, όπως συμβαίνει άλλωστε και με πολλούς από τους υπόλοιπους κομμουνιστές ηγέτες του κόσμου.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέσα σε αυτή ο νεκρός Μιν μοιάζει τόσο μικροσκοπικός για όλα αυτά που είχε επιτύχει κατά την διάρκεια της ηγεσίας του. Μάλιστα, η πρώην πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, Σαϊγκόν, μετά την πτώση της στις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ, μετονομάστηκε προς τιμήν του σε «πόλη Χο Τσι Μιν», ενώ σήμερα η κυβέρνηση της χώρας εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει την πουριτανική εικόνα του ως «πατέρα» της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ. Για παράδειγμα, τυχόν δημοσιεύσεις σχετικά με τις σχέσεις του Χο Τσι Μιν με τις γυναίκες απαγορεύονται στη χώρα.
(?)
Πηγή: diethnh