Διάσωση της πορτογαλικής Caixa Geral de Depositos

H Ευρωπαϊκή Ένωση και η Πορτογαλία έχουν συμφωνήσει κατ” αρχήν για την ανακεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της ιβηρικής χώρας, από πλευράς ενεργητικού, με κρατικό χρήμα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η Πορτογαλία θα διαθέσει έως 2,7 δισ. ευρώ στην κρατική τράπεζα Caixa Geral de Depositos, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας και μία εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Caixa Geral δεσμεύθηκε να εκδώσει ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης (subordinated debt) σε ιδιώτες επενδυτές. Το πορτογαλικό δημόσιο θα μεταβιβάσει, επίσης, τις μετοχές που έχει σε μία θυγατρική εταιρεία της Caixa Geral, την ParCaixa, στην τράπεζα και θα μετατρέψει σε μετοχές ένα ποσό 900 εκατ. ευρώ από ομόλογα που κατέχει  τύπου Cocos (contingent convertible bonds).

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η κρατική ένεση κεφαλαίων στην Caixa Geral δεν θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια. «Η ανάλυση της Κομισιόν είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση  γίνεται με όρους της αγοράς, εφόσον η αναμενόμενη απόδοση για το κράτος είναι επαρκώς υψηλή και αντίστοιχη με ό,τι θα αποδεχόταν ένας ιδιώτης επενδυτής», δήλωσε η εκπρόσωπος. Η αρχική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί τυπικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η κεφαλαιακή αύξηση κατά 2,7 δισ. ευρώ θα οδηγήσει σε αλλαγή του προφίλ του δημόσιου χρέους, αλλά η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της χώρας αξίζει περισσότερο για τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, χθες στη Λισαβόνα. Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει πώς η κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος στην Caixa Geral θα γίνει φέτος.

Η συμφωνία θα δώσει στην πορτογαλική τράπεζα περισσότερα κεφάλαια για να εκκαθαρίσει τα «κόκκινα» δάνεια. Η ΕΕ και η Πορτογαλία ελπίζουν ότι αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στην αύξηση του δανεισμού προς τις πορτογαλικές επιχειρήσεις. Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, μέτρα μείωσης των δαπανών και βελτιωμένους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Caixa Geral ήταν μία από τις πορτογαλικές τράπεζες που έλαβαν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, με την οικονομία της χώρας να έχει ακόμη δυσκολίες, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι χρειάζεται μία ακόμη ανακεφαλαιοποίησή της. Η τράπεζα έχει 8.300 εργαζόμενους και περισσότερα από 1.200 καταστήματα. Έχει παρουσία σε 23 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Βραζιλία, η Μοζαμβίκη και η Αγκόλα.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: