Διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας για τα μερίσματα

«Η αναπροσαρμογή των μερισμάτων που προβλέπει ο Ν.4387/2016, διασφαλίζει τη δυνατότητα χορήγησης της παροχής σε όλους τους μερισματούχους και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ταμείου. Η αναπροσαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας αποθεματικών και προοπτική μελλοντικών αυξήσεων στα καταβαλλόμενα μερίσματα», διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

«Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, σύμφωνα με βασική αρχή των καταστατικών του διατάξεων, καταβάλλει μερίσματα κατά αναλογία των καταθέσεων του κάθε μετόχου. Η αρχή αυτή δεν τηρήθηκε στο παρελθόν και τούτο οδήγησε σε καταβολή δυσανάλογων μερισμάτων σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό των καταθέσεων και τις πραγματικές δυνατότητες του Μ.Τ.Π.Υ.

Με την εφαρμογή του Ν. 3336/2005 από 1/4/2004, έγινε αναπροσαρμογή των μερισμάτων όλων των μερισματούχων, με συνέπεια την απότομη αύξηση των καταβαλλόμενων μερισμάτων κατά μέσο ποσοστό αύξησης 30%. Ακολούθησε και ετήσια αναπροσαρμογή αυτών με συντελεστή προσαρμογής, ο οποίος συνεχώς αυξανόταν, μέχρι το έτος 2008.

Η μέση ετήσια κατάθεση ανά μέτοχο το 2004 ανερχόταν σε 905,60 ευρώ και το μέσο ετήσιο μέρισμα ανερχόταν σε 1.932,12 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής, το μέσο ετήσιο μέρισμα διαμορφώθηκε σε 2.749,98 ευρώ, το 2009, ενώ η μέση ετήσια κατάθεση περιοριζόταν στο ποσό των 962,11 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση κατάθεση ανά μέτοχο στην 16ετία 2000-2015 ανερχόταν σε 874,05 ευρώ και καταβαλλόταν σχεδόν τριπλάσιο μέρισμα. Για την ίδια περίοδο, το μέρισμα ανερχόταν σε 2.140,17 ευρώ. Καταβάλλονταν, δηλαδή, κατά μέσο όρο επί πλέον από τις καταθέσεις, 1.266,12 ευρώ, ετησίως.

Επιπλέον, στην 16ετια 2000-2015, εντάχθηκαν στο Μετοχικό Ταμείο μόλις 10.680 νέοι μέτοχοι, ενώ την ιδία περίοδο ο αριθμός των νέων μερισματούχων αυξήθηκε κατά 123.915, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων εκείνης της περιόδου.

Επίσης, χωρίς καταστατική πρόβλεψη επί σειρά ετών καταβαλλόταν ως δώρο ένα μηνιαίο μέρισμα για τις εορτές του Πάσχα και ακόμη ένα για τις εορτές των Χριστουγέννων. Όμως, δεν αντισταθμίζονταν από αντίστοιχες καταθέσεις των μετόχων και βάρυναν ευθέως τα αποθεματικά κεφάλαια, γιατί το Ταμείο, ετησίως, εισέπραττε από τους μετόχους κρατήσεις για 12 μηνιαίες αποδοχές, ενώ κατέβαλε 14 μηνιαία μερίσματα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ρυθμίσεων ήταν η εξάντληση του ποσού των καταθέσεων του κάθε μερισματούχου και η εξάντληση των ταμειακών αποθεματικών του Ταμείου προς εξυπηρέτηση και μόνο ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων των κυβερνήσεων εκείνης της περιόδου.

Περαιτέρω, στη δεινή σημερινή οικονομική κατάσταση του Ταμείου συνέβαλε και η κατάργηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, με το Νόμο 4254/2014, κοινωνικών πόρων που προβλέπονταν υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, οι οποίοι εισέφεραν στο ταμείο μεγάλα ποσά, ετησίως, κατά μέσο όρο 60.000.000 ευρώ, μέχρι το 2011.

Από τα τέλη του 2015 και μέχρι τον Μάρτιο του 2016, το Ταμείο παρουσίαζε κάθε μήνα έλλειμμα ποσού 18.000.000 ευρώ περίπου και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους μερισματούχους κατά το Α΄ τρίμηνο του 2016. Αναγκάστηκε τότε να δανειοδοτηθεί από τους λοιπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να καταβληθούν τα μερίσματα σε όλους τους μερισματούχους.

Η αναπροσαρμογή των μερισμάτων που προβλέπει ο Ν.4387/2016, διασφαλίζει τη δυνατότητα χορήγησης της παροχής σε όλους τους μερισματούχους και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ταμείου. Η αναπροσαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας αποθεματικών και προοπτική μελλοντικών αυξήσεων στα καταβαλλόμενα μερίσματα.

Ήδη, έχει τοποθετηθεί στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων η νέα διοίκηση με πρόεδρο τον Μπάρδα Ηλία και νέα μέλη τους Στέφανο Συμεωνίδη, Γεώργιο Μανιό, Κων/νο Χαραγκιώνη, Παναγιώτη Βαβουγυιό, Γεώργιο Κοζυράκη και Μάριο Κρητικό. Η νέα διοίκηση έχει τις οδηγίες, για να προβεί σε ενέργειες οικονομικής ανάκαμψης του Ταμείου».

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: