Οι συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, ώστε να ξεκινήσει από αύριο η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν ήδη διευθετηθεί.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται, εντός της ημέρας, η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους αναδόχους του. Προσέθεσε ότι στο μνημόνιο κατανόησης θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει, στην πορεία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης.
Επισήμανε ότι χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου 2016, για να τονίσει πως «συνεπώς η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν σημαίνει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι επιδίωξη των διαπραγματεύσεων αυτών είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως:
-Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου.
-Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών.
-Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης.
-Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η δεύτερη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σχετίζεται με αλλαγές στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχει ήδη διευθετηθεί.
«Εντελώς ανύπαρκτο» χαρακτήρισε το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να υπερασπίζεται τα προαναφερθέντα «που δεν απειλούνται από κανέναν», να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση», για να τονίσει: «Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου αι 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις. Επ” αυτού υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out». «Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις», πρόσθεσε. Όπως επεσήμανε, παράλληλα, η κυβέρνηση έχει θέσει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι εγγύηση για την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων είναι η παρουσία στη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.
Στον προσανατολισμό της κυβέρνησης να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο της προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Τόνισε ότι «η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες», και υπογράμμισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα». Αλλαγές, όπως είπε, που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. «Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία», σημείωσε.
typosthes.gr-Politiki