Σε κάθειρξη 17 ετών καταδικάστηκε η διευθύντρια ενός σχολείου της Ινδίας για τον θάνατο 23 μαθητών.
Οι μαθητές δηλητηριάστηκαν τρώγοντας το δωρεάν γεύμα που προσέφερε το ίδρυμα στα μικρά παιδιά.
Η Μίνα Ντέβι κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για την υπόθεση αυτή που ανάγεται στον Ιούλιο του 2013.
Έχοντας φάει μόλις λίγες μπουκιές από το γεύμα τους –φακές, ρύζι και πατάτες– τα παιδιά της πάμφτωχης κοινότητας Νταρμασάτι Γκαντάμαν, στο κρατίδιο Μπιχάρ, αισθάνθηκαν αδιαθεσία. Περίπου 50 μαθητές ηλικίας 4-12 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ οι 23 από αυτούς πέθαναν.
Όπως διαπιστώθηκε, το φαγητό τους περιείχε λάδι μολυσμένο με φυτοφάρμακα.
Η πρώην διευθύντρια θα καταβάλει επίσης πρόστιμο ύψους 375.000 ρουπιών (περίπου 5.000 ευρώ) ως αποζημίωση στις οικογένειες των παιδιών.
Ο σύζυγος της Ντέβι, ο Αρτζούν Ράι, στον οποίο είχε ανατεθεί ο εφοδιασμός της καντίνας του σχολείου, αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Οι συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων υποστήριζαν ότι εκείνος ήταν που είχε παραδώσει στο σχολείο το μολυσμένο λάδι.
«Ελπίζαμε ότι θα τους έστελναν και τους δύο στη φυλακή αλλά το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον σύζυγο», είπε ο Μαντάβ Ραμ που έχασε το 12χρονο παιδί του.
Με αφορμή την τραγωδία αυτή η ινδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων στα σχολεία όπου συχνά σημειώνονταν δηλητηριάσεις μαθητών κυρίως λόγω των ελλιπών μέτρων υγιεινής.
Το πρόγραμμα του δωρεάν μεσημεριανού γεύματος στα σχολεία της Ινδίας είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως αφού παρέχει φαγητό σε 120 εκατομμύρια παιδιά σε καθημερινή βάση. Για πολλά από αυτά είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας.
Πηγή:
youweekly.gr-Koinwnia