Δημ. Αβραμόπουλος: «Εάν καταρρεύσει η Σένγκεν έχει έρθει το τέλος της Ευρώπης»

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Η κατάσταση χειροτερεύει», όσον αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. «Εάν καταρρεύσει η Σένγκεν, έχει έρθει το τέλος της Ευρώπης» είπε. Ο έλληνας Επίτροπος ανέφερε πως το γεγονός ότι εξακολουθούν να καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά περίπου 3.000 έως 4.000 άνθρωποι δεν είναι ικανοποιητικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ στο προσφυγικό είναι ελλιπής, ενώ χαρακτήρισε προβληματική ως έναν βαθμό και τη συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, διακυβεύεται η ενότητά μας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. «Όλο και περισσότερα κράτη επανεισάγουν τους συνοριακούς ελέγχους» δήλωσε και σημείωσε ότι η απάντηση πρέπει να είναι μία κοινή ατζέντα.
Σημείωσε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου για τη χορήγηση ασύλου θα πρέπει «να αναθεωρηθεί σε βάθος» και σημείωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει «τον Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρησή του».
Τόνισε ότι η ζώνη Σένγκεν δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση, λέγοντας ότι «εάν καταρρεύσει Σένγκεν, τότε θα είναι η αρχή του τέλους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η Σένγκεν δεν είναι το πρόβλημά μας, είναι το μεγαλύτερό μας επίτευγμα». «Τώρα πρέπει να κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατό για να βεβαιωθούμε ότι (η Σένγκεν) θα συνεχίσει να υπάρχει» σημείωσε.
Εξάλλου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το Κολέγιο των Επιτρόπων ασχολήθηκε και με την προσφυγική κρίση, εξετάζοντας τα μέτρα που λήφθηκαν το 2015 και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να ανακοινωθούν την άνοιξη του 2016.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Το 2016 βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβουμε όλοι μαζί θα καθορίσουν το μέλλον της Ένωσης. Αυτό ακριβώς διακυβεύεται σήμερα: Το να λειτουργούμε ως Ένωση». «Αφενός, πρέπει να έχουμε επειγόντως απτά αποτελέσματα όσον αφορά τα κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots), τη μετεγκατάσταση, την επιστροφή, την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και την εξομάλυνση της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν. Αφετέρου, πρέπει να επιδείξουμε τόλμη και να κοιτάξουμε μπροστά» σημείωσε. «Γι” αυτό η Επιτροπή εργάζεται, ήδη, σκληρά για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και τη θέσπιση ενός μόνιμου προγράμματος επανεγκατάστασης και μίας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση και ένταξη. Δεν πρέπει να χάνουμε από το οπτικό μας πεδίο την ευρύτερη εικόνα» πρόσθεσε.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: