Δήμαρχος Ζαχάρως: Ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, όχι στον φραγμό στην ανάπτυξη του τόπου μας

Ο δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος για τα συμπεράσματα του 1ου Συνεδρίου του Δήμου Ζαχάρως «Οικοσύστημα Καϊάφα — Κυπαρισσιακός Κόλπος — Βιώσιμη ανάπτυξη» — Τα 8+1 σημεία του Προεδρικού Διατάγματος του 2018 που εμποδίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής

Με στόχο να αντιμετωπιστούν τα εξαιρετικά δυσμενή θεσμικά εμπόδια που βάζουν φραγμό στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, ο  Δήμος Ζαχάρως οργάνωσε το διήμερο συνέδριο  με θέμα Οικοσύστημα Καϊάφα-Κυπαρισσιακός Κόλπος-Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Μέσω των εισηγήσεών τους και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο «Ολυμπία» της Λίμνης Καϊάφα από τον Δήμο Ζαχάρως  με τη συνεργασία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου Ηλείας και την υποστήριξη της Ένωσης Ποινικολόγων και των Μαχόμενων Δικηγόρων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ειδικοί επιστήμονες και νομικοί ανέδειξαν και ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και ειδικότερα εκείνα που προκαλούνται από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αποτέλεσε την προϋπόθεση για τη σύνταξη του Π.Δ. Η περιβαλλοντική μελέτη όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο όσο και από ανώτατους δικαστικούς και ειδικούς επιστήμονες- εισηγητές περιέχει ανακρίβειες ως προς την τεκμηρίωση των «οικοτόπων» και των «ειδών», αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 και ΔΕΝ αποτελεί δημόσιο έγγραφο, από τη στιγμή που δεν είναι αρμοδίως υπογεγραμμένη.

Ανακεφαλαιώνοντας τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος επισημαίνει:
«Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις έγκριτων νομικών, δικαστικών και άλλων επιστημόνων για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και είμαστε αισιόδοξοι για την προστασία του. Ταυτόχρονα, θέσαμε υπόψη του Συνεδρίου τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει στην κοινωνία και την τοπική οικονομία το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Διατυπώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και έγιναν αναλύσεις για την περιβαλλοντική νομοθεσία, τόσο την εθνική όσο και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλοί εισηγητές επισήμαναν ιδιαίτερα τα προβληματικά σημεία στην απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε μετά από τις αιτήσεις ακύρωσης του Π.Δ.».
Μάλιστα, ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ερωτηθείς στη διάρκεια του Συνεδρίου αν εκείνος θα έκανε δεκτή μια ανυπόγραφη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη απάντησε: «Προφανώς δεν θα έκανα δεκτό ένα τέτοιο ανυπόγραφο σχέδιο». Κι όμως, επισημαίνει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, σ’ αυτήν ακριβώς τη Μελέτη στηρίχθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση του Π.Δ.

Αδυναμία εφαρμογής του Π.Δ.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος εξηγεί: «Με δεδομένο ότι η ΕΠΜ έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, είναι αδύνατον στις δημόσιες υπηρεσίες και τους συναρμόδιους φορείς για την εφαρμογή των μέτρων του Π.Δ., όπως είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, το Δασαρχείο, το Λιμεναρχείο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για το οδικό δίκτυο να κάνουν δεκτά τα ανυπόγραφα έγγραφα και τους χάρτες της Μελέτης». Συνεπώς, προσθέτει ο δήμαρχος Ζαχάρως, «εγείρεται θέμα αδυναμίας εφαρμογής μεγάλου μέρους των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το Π.Δ., ζήτημα το οποίο θα τεθεί το ταχύτερο δυνατόν στις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, ο δήμος Ζαχάρως με εξώδικο έχει ζητήσει από τους συντελεστές της νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αποφύγουν τα λάθη της προηγούμενης ΕΠΜ, λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλασματικού και ανύπαρκτου τοπίου έχοντας φορτώσει την περιοχή με ανύπαρκτους οικοτόπους και είδη προς προστασία.»

Αλεξανδρόπουλος: Δεν δεχόμαστε τους παραλογισμούς που έχουν τραγικές συνέπειες για την κοινωνία μας

Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξανδρόπουλος τονίζει ότι «το ελάχιστο που απαιτούμε είναι, εάν οι μελετητές που θα εκπονήσουν μετά από έρευνα επί του πεδίου τη νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη εντοπίσουν οικοτόπους, αυτοί να διαθέτουν τα ακριβή χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία και να είναι με ακρίβεια οριοθετημένοι με συντεταγμένες, ώστε να είναι δυνατός τόσο ο έλεγχος της ύπαρξής τους, όσο και η προστασία τους. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε τους παραλογισμούς και τις ανακρίβειες που οδήγησαν στην έκδοση του Π.Δ. του 2018, που έχει άδικες και τραγικές συνέπειες για την κοινωνία μας».

8+1 προβλήματα που προκαλεί στον Δήμο Ζαχάρως το Π.Δ. του 2018

Το Π.Δ., από τους πρώτους κιόλας μήνες ισχύος του, έχει προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική εξέλιξη του τόπου μας, έχοντας επιβάλει ένα ζοφερό, αντιαναπτυξιακό περιβάλλον, σε όλο το μήκος των 45 χιλιομέτρων της ακτογραμμής του βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου και σε βάθος μέχρι και 3 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή, αποκλείοντας, πάνω από 45.000 στρ. παραλιακής έκτασης από κάθε ουσιαστική αξιοποίηση.

Ειδικότερα:
1. Εκμηδενίζει την οικιστική και την τουριστική ανάπτυξη, με τον ορισμό της αρτιότητας των οικοπέδων στα 20στρ., γεγονός που έχει άμεση δυσμενή επίπτωση στη δυνατότητα ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της νότιας Ηλείας και την αξιοποίηση της τεράστιας αναπτυξιακής δύναμης των διάσημων brand names της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και του ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ. Επιπροσθέτως, εκμηδενίζει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του ΚΑΪΑΦΑ, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού (silver tourism).
2. Στην έκταση των 5.500 στρ. του Καϊάφα επιτρέπεται να συντηρηθούν μόνο τα νομίμως υπάρχοντα κτήρια, (που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1930!), ενώ απαγορεύονται προσθήκες που θα καθιστούσαν τη Λουτρόπολη σύγχρονο κέντρο ιαματικού τουρισμού.
3. Καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση σ’ όλη την παραλία των 45 χλμ., δεδομένου ότι απαγορεύεται να περνούν οχήματα μέσα από τους «οικότοπους».
4. Καταργούνται οι αγροτικοί δρόμοι και τα έργα υποδομής, που δεν συνάδουν με τους «στόχους της προστασίας».
5. Δυσχεραίνονται οι καλλιέργειες, που ελέγχονται ώστε να «συνάδουν με τους στόχους προστασίας». Με άλλα λόγια, απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων, κερδοφόρων καλλιεργειών ή νέων σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων.
6. Περιορίζεται δραστικά η δραστηριότητα των λουομένων σ’ ελάχιστα τμήματα της παραλίας της Νότιας Ηλείας, γιατί «δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη να αναπτύσσονται σε όλη τη ζώνη του αιγιαλού δραστηριότητες για τους λουόμενους και την αναψυχή του κοινού».
7. Οι περιορισμοί ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου, απαξιώνουν δημόσια ακίνητα, τουλάχιστον 15.000 στρ. πολύτιμης γης για την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας και ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου, με αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.
8. Καταργούνται οι οικισμοί του Αγίου Νικολάου Ζαχάρως και της Παραλίας Επιταλίου, στο πλαίσιο «της προστασίας και αποκατάσταση του τρωθέντος περιβάλλοντος», παρά το γεγονός ότι έχουν χαρακτηριστεί από 1993 ως περιοχές εξοχικής κατοικίας με το Π.Δ. της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του ν. Ηλείας».
9. Καταργούνται όλοι οι μη οριοθετημένοι πεδινοί οικισμοί του Δήμου Ζαχάρως

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: