«Θέλω να δώσω έμφαση στην ομορφιά της χώρας»: Αυτά ήταν τα λόγια της Maria Grazia Chiuri για την Cruise 2022 Collection στην Αθήνα …και το πέτυχε με τον καλύτερο τρόπο!
Χθες το Καλλιμάρμαρο γέμισε φως! Γέμισε εικόνες, μνήμες, υπερηφάνια, πήρε γυναικεία θεϊκή υπόσταση και ταξίδεψε την ιστορία της Ελλάδας σε κάθε άκρη της γης!
Η Maria Grazia Chiuri έκανε άλλο ένα όνειρό της πραγματικότητα! Και δεν ήταν μόνο δική της επιθυμία αλλά και του γαλλικού οίκου Dior που εκπροσωπεί.
Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο γέμισε από γυναικεία χάρη, απλότητα, πολυπλοκότητα, ομορφιά, έμπευση, δημουργία…. Η Οδύσσεια της καλλιτεχνικής διευθύντρια του οίκου Dior, ξεκίνησε ως ένα υπέροχο ταξίδι μόδας, φυσικά, το οποίο έγινε αμέσως και προσωπικό. Μια βαθιά προσωπική περιπέτεια για την Ιταλίδα σχεδιάστρια, η οποία μας μεταφέρει μέσα από την Cruise Collextion 2022 του Dior από την Κρήτη μέχρι τους Δελφούς μέσω της Σαντορίνης.
Η έμπνευση
Πριν από 70 χρόνια, κάποιες φωτογραφίες υψηλής ραπτικής του Dior, με φόντο τον εμβληματικό Παρθενώνα το 1951, αποτέλεσε την έμπνευση για την καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου να δημιουργήσει τη συλλογή Cruise 2022 του οίκου Dior.
Στην καρδιά της πόλης που είναι αφιερωμένη στη θεά Αθηνά, η Maria Grazia Chiuri αναβιώνει τη γενεαλογία της και παίζει με τους κώδικες – η τέχνη δεν ενυπάρχει μόνο στο έργο τέχνης αλλά στην ικανότητα του καλλιτέχνη να δημιουργεί – όπως με τον χιτώνα. Το ένδυμα της θεάς, που φέρνει στο νου αρχαία μαρμάρινα αγάλματα, είναι τολμηρά αιθέριο χάρη στην υφή των υφασμάτων και τις χειροποίητες πιέτες που δημιουργούν έναν κιαροσκούρο κυματισμό.
H Collection
Οι ρίζες του πολιτισμού μας αναβιώνουν όχι μέσα από ένα πρίσμα νοσταλγίας, αλλά μέσα από την επιθυμία μας να ανασυνθέσουμε, στο παρόν, όσα κατ’ ανάγκη κατακερματίσαμε προκειμένου να κατανοήσουμε τον κόσμο. Η Maria Grazia Chiuri εμπνεύστηκε από τον Giorgio De Chirico, πρωτοπόρο του σουρεαλισμού, ο οποίος ανέτρεξε σε έντονες μνήμες από την Ελλάδα για να ζωγραφίσει μεταφυσικά τοπία που στέκονται παγωμένα μέσα στις σιωπηλές αντιθέσεις του φωτός και της σκιάς.
Dior: Το fashion show που πλημμύρισε Ελλάδα όλο τον πλανήτη- Οι παρουσίες που εντυπωσίασαν
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του οίκου, στη συνέχεια εξερεύνησε το σύμπαν του Αλέξανδρου Ιόλα, του κοσμοπολίτη γκαλερίστα που διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και το σπίτι του στην Αθήνα. Εκεί, συγκέντρωσε μια εκπληκτική συλλογή από αγγεία διακοσμημένα με σώματα παλαιστών που αλληλεπιδρούν. Κοντινά πλάνα από αυτές τις σιλουέτες ξεχωρίζουν σε σκίτσα από τον καλλιτέχνη Pietro Ruffo ή καμουφλάρονται σε ορισμένα αθλητικά ενδύματα.
Μια σύνθεση που προέκυψε μετά από καλά εμπεριστατωμένη έρευνα και αποτελεί τον σκελετό και ταυτόχρονα το μανιφέστο ενός σώματος που κινείται ξεπερνώντας τα φυλετικά όρια, με φόντο το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου παρουσιάζεται η συλλογή Cruise. Αυτό το σώμα φορά μια σειρά από λευκά κοστούμια – σακάκια και παντελόνια – σαν αυτά που φορούσε η Marlene Dietrich, τα οποία συνθέτουν ένα λεξικό ενδυματολογίας που ισορροπεί μεταξύ κλασικισμού και ελευθερίας: το υπερμεγέθες μοτίβο πιε ντε πουλ γίνεται ελληνικό, ο κάνναβος αποκαλύπτει νέα αφηρημένα σχέδια.
Το χρυσό συνδιαλέγεται με το λευκό και το στοιχείο της κουκούλας εμφανίζεται σε διαφορετικά look σαν σημείο στίξης, σαν μια χαραγμένη επιγραφή. Το γαλάζιο της Ελλάδας γίνεται ταυτόχρονα σήμα κατατεθέν και φόρος τιμής. Κάθε συλλογή είναι μια συνεχής αντανάκλαση των προτύπων που διακρίνουν τη μόδα και τον οίκο Dior, μια αφορμή για την περαιτέρω διεύρυνση της συλλογικής εργασίας.
H Maria Grazia Chiuri υπογραμμίζει πόσο πολύ οι ποικίλες απεικονίσεις της θηλυκότητας στις δημιουργίες του Dior, αναδύονται από ένα παρελθόν που υμνεί μία ομορφιά με πολύπλευρες μορφές.
Σήμερα το βράδυ η Αθήνα ήταν ο τελικός της προορισμός, εκεί απ” όπου ξεκίνησαν ξανά οι Ολυμπιακοί αγώνες, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Maria Grazia Chiuri δήλωσε στην βρετανική Vogue: «Ήταν η απόφασή μου να εργαστώ με αυτόν τον τρόπο γιατί έπρεπε να βρω έναν λόγο για να κάνω μια συλλογή σε όλο τον κόσμο που, κατά την άποψή μου, να έχει μια αίσθηση», λέει. «Επίσης, για εμάς, έχει να κάνει με το πρώιμο DNA του Dior, καθώς υδριτής του οίκου, Christian Dior, άρχισε αμέσως να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να εμπνευστεί για τις συλλογές του. Οι λόγοι του ήταν εντελώς διαφορετικοί από τους δικούς μου. Μιλάμε για το 1947, μια εποχή όπου δεν υπήρχε διαδίκτυο, κανένα ψηφιακό τοπίο που να σε συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτόν, είχε να κάνει με την κατανόηση των γυναικών σε όλο τον κόσμο, τους διαφορετικούς τρόπους ζωής, καθώς και την ιδέα της δημιουργίας μιας μάρκας που θα μπορούσε να είναι κάνει διάλογο με τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο».
Το πρώτο ταξίδι της Churi στην Ελλάδα ήρθε αμέσως μετά την αποφοίτησή της όταν, μαζί με μια ομάδα φίλων, ανακάλυψε την αρχιτεκτονική και τη θάλασσα της χώρας.
Για την Chiuri, η έννοια της γυναικείας ενδυνάμωσης ήταν το επίκεντρο του οράματός της στον Dior, ξεκινώντας από το ντεμπούτο της στη συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι του 2017, η οποία περιελάμβανε το μάντρα «Θα πρέπει όλοι να είμαστε φεμινίστριες» του Νιγηριανού συγγραφέα Chimamanda Ngozi Adichie, τυπωμένο σε ένα Κοντομάνικη μπλούζα.
«Θα ήθελα να μιλήσω για την Ελλάδα τώρα», λέει η Chiuri. «Θέλω να υπογραμμίσω την ομορφιά της χώρας, τη χειροτεχνία της, αλλά ταυτόχρονα να μιλήσω για το τώρα. Δεν έχω καμία φιλοδοξία να μιλήσω για το μέλλον, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για το τι είναι δυνατόν να κάνουμε τώρα, αυτήν τη στιγμή, επειδή η μόδα μιλά για αυτό που συμβαίνει τώρα».
Δες την εντυπωσιακή συλλογή στη gallery που ακολουθεί…
(?)
moda