Αναταράξεις προκαλεί στη Γερμανία και στο εξωτερικό η στάση της Μέρκελ. Φόβοι για διατάραξη των σχέσεων με τη Γαλλία και την Ευρώπη. Το κρίσιμο τεστ στην Bundestag και η ενίσχυση του μπλοκ των σκληροπυρηνικών αντιευρωπαϊστών.
Όταν το σχεδιαζόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κατατεθεί προς ψήφιση στην Bundestag την Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα νιώθει καμία ανησυχία για το αν θα εγκριθεί.
Αλλά θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις να υπερασπιστεί τη διαχείριση της κρίσης και να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που εγείρει για την ευρωζώνη, την Ε.Ε. και τον κεντρικό της άξονα, τη σχέση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Αν και η καγκελάριος απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από το συντηρητικό της κόμμα (CDU/CSU) και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, η σκληρή στάση της στη μαραθώνια Σύνοδο της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες που διήρκεσε ως το πρωί της Δευτέρας έχει παρακινήσει τους επικριτές της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να την κατηγορήσουν για εκφοβισμό της Ελλάδας και ταπείνωση του ηγέτη της.
«Έγκλημα στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας»
Για ορισμένους, διέπραξε το απόλυτο έγκλημα στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας: έβαλε σε κίνδυνο τη δέσμευση της χώρας στην ευρωπαϊκή ενότητα. «Η Γερμανία έκανε ένα ιστορικό λάθος. Για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια απαίτησε λιγότερη αντί για περισσότερη Ευρώπη» σημειώνει ο Σβεν Κριστιάν Κίντλερ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται οι κατηγορίες αυτές για την 62χρονη καγκελάριο, η οποία προσπαθεί εδώ και καιρό να διευθύνει την Ευρώπη μέσω του Βερολίνου, μερικές φορές παρακάμπτοντας συμμάχους και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αλλά η επίθεση που δέχεται ως η κυρίαρχη ηγέτιδα της Ευρώπης έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Το Spiegel, ένα κεντροαριστερό περιοδικό που είναι συχνά επικριτικό απέναντί της, ανέφερε σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο: «Η γερμανική κυβέρνηση κατέστρεψε επτά δεκαετίες μεταπολεμικής διπλωματίας σε μια εβδομάδα».
Η φιλελεύθερη Suddeutsche φιλοξένησε πρωτοσέλιδο για την κ. Μέρκελ με τίτλο: «O νέος εχθρός της Ευρώπης».
Τα γερμανικά μέσα έχουν μεταδώσει τις επικρίσεις κατά του Βερολίνου από το εξωτερικό, ειδικά την έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού να σταματήσει η ταπείνωση της Ελλάδας: «Λέω στη Γερμανία: Ως εδώ».
Προς το παρόν «περνάει»
Στο Βερολίνο, η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι η Γερμανία δεν υπονομεύει την ενότητα της ευρωζώνης, αλλά υπερασπίζεται τους κανονισμούς και βοηθάει ένα απείθαρχο μέλος με ένα πακέτο διάσωσης πάνω από 86 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση βρίσκει στήριξη στο γεγονός ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών πριν από τη Σύνοδο των ηγετών, 15 από τους 18 εταίρους στην ευρωζώνη επέμειναν από κοινού να ζητηθούν πιο σκληροί όροι από αυτούς που προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ελλάδα. Μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος υποστήριξαν ότι το ελληνικό σχέδιο πληροί τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν οι τυπικές διαπραγματεύσεις.
Η καγκελάριος θα είναι επίσης ικανοποιημένη με τη δημόσια στήριξη που απολαμβάνει με βάση δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα. Σε δημοσκόπηση τoυ ARD, το 57% τάχθηκε υπέρ του σχεδίου διάσωσης. Μόνο το 13% ανέφερε ότι πηγαίνει πολύ μακριά στις παραχωρήσεις που ζητάει από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ένα 22% υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρό.
Η κ. Μέρκελ είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει την ψήφο της Παρασκευής, με τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του δικού της μπλοκ και άλλων κομμάτων. Αλλά μπορεί να μη διαφύγει χωρίς αμυχές. Είναι αντιμέτωπη με την εξέγερση μιας μερίδας σκληροπυρηνικών βουλευτών του κόμματός της που βλέπουν το ελληνικό πρόγραμμα ως μια σπατάλη χρημάτων.
Η Bild, το συντηρητικό ταμπλόιντ, συμφωνεί, λέγοντας την Τετάρτη ότι το κόστος της αποτροπής ενός Grexit – της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη – είναι υπερβολικά υψηλό.
Βουλευτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν 50 με 70 αντάρτες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, περίπου διπλάσιοι από τους 29 που αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση στην τελευταία ψήφο για την ελληνική διάσωση την Παρασκευή. Χωρίς τους σκληρούς όρους που η κ. Μέρκελ εξασφάλισε, λένε ότι οι αντάρτες θα μπορούσαν να φτάσουν ως και τους 100 από τους 311 του κόμματός της.
Αν και οι αντάρτες δεν απειλούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπορεί να πλήξουν τη φήμη της καγκελαρίου. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη στάση του Βερολίνου στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις: Η ψήφος της Παρασκευής απλώς δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των συζητήσεων. Ο φόβος μιας ακόμα μεγαλύτερης εξέγερσης, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το ίδιο το πρόγραμμα, μπορεί να κάνει ακόμα πιο σκληρή τη στάση της κ. Μέρκελ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της, φαίνεται ακόμα να είναι υπέρ του προσωρινού Grexit που πρότεινε στις Βρυξέλλες. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολλοί από αυτούς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι για το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού είναι πολύ καλύτερη λύση ό,τι προτείναμε» δήλωσε την Τρίτη.
Ανησυχία για το μέλλον
Ακόμα και ουδέτεροι πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία ανησυχούν για τη ζημιά που έχει προκαλέσει η υπερβολική σκληρότητα του Βερολίνου στη φήμη της χώρας στην Ευρώπη. «Είμαι φοβισμένος από την ένταση του θυμού» λέει η Κοντάνζ Στελτσενμούλερ του Brookings Institute. «Πρέπει να αλλάξουμε. Μιλάμε στους Ευρωπαίους εταίρους σαν να είναι απλώς παρατηρητές».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το πλήγμα στις γερμανογαλλικές σχέσεις, τον άξονα της Ε.Ε., καθώς ανοίγεται ένα ξεκάθαρο ρήγμα ανάμεσα στις πιέσεις της κ. Μέρκελ για αυστηρούς κανόνες και τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για αλληλεγγύη. Οι δύο ηγέτες, που προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα ευρωπαϊκής ενότητας, βρίσκονται συχνά σε αντίθετα μέτωπα, με την κ. Μέρκελ να κρατάει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα και τον κ. Ολάντ να εκλιπαρεί για επιείκεια.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine εξέφρασε λύπη για το ότι «η πολιτική της Γερμανίας για την Ευρώπη έχει γίνει εξαιτίας της κλιμάκωσης της ελληνικής κρίσης πιο γερμανική και της Γαλλίας πιο γαλλική».
ΠΗΓΗ: