Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την προθυμία τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με μελέτη του Mercator Forum for Migration and Democracy (MIDEM) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης της Γερμανίας.
Από τους ερωτηθέντες, το 40% των Ευρωπαίων τάχθηκε υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας και της αποδοχής των οποιοδήποτε αρνητικών συνεπειών από αυτήν την υποστήριξη, ενώ το 39% είπε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα πρέπει να περιοριστεί λόγω των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη (pdf στα γερμανικά), το 55% των Ευρωπαίων επιθυμεί να περιοριστεί η μετανάστευση των αλλοδαπών.
Στη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ της περιορισμένης υποστήριξης της Ουκρανίας.
Σε χώρες που εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές στους πρόσφυγες, όπως η Σουηδία, περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας.
Στην Πολωνία, η τάση είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εκεί το 42% δήλωσε υπέρ των περιορισμών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Τα ποσοστά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι 27% υπέρ της στήριξης και 49% υπέρ του περιορισμού. Μαζί με την Ουγγαρία η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρ της στήριξης, αλλά και ένα από τα υψηλότερα υπέρ του περιορισμού μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχία.
Η αλληλεγγύη στην Ουκρανία μπορεί να δοκιμαστεί μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο διευθυντής της MIDEM, Χανς Βορλάντερ, κατά την παρουσίαση της μελέτης.
Σύμφωνα με ερευνητές, η έρευνα έδειξε επίσης ότι η αλληλεγγύη δεν ισχύει εξίσου για όλους τους πρόσφυγες. «Ενώ υπάρχει μεγάλη προθυμία να δεχθούμε και να βοηθήσουμε Ουκρανούς πρόσφυγες, επικρατεί σκεπτικισμός απέναντι σε πρόσφυγες από άλλες περιοχές κρίσεων», δήλωσε ο Βορλάντερ.
Οι επιφυλάξεις ήταν ιδιαίτερα έντονες όσον αφορά τους μετανάστες από ισλαμικές χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
.