ΔΝΤ: Πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο κόστος διαφθοράς

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο περιορισμός της διαφθοράς θα μπορούσε να δημιουργήσει ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε όλον τον κόσμο.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί επίσης να μειώσει τη σπατάλη, μέχρι και να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις των σπουδαστών δημόσιων σχολών, αναφέρει το ΔΝΤ. Ακόμη, βελτιώνει τη συνολική εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

«Λιγότερη διαφθορά σημαίνει χαμηλότερη διαρροή εισοδήματος, λιγότερη σπατάλη σε δαπάνες και υψηλότερη ποιότητα δημόσιας παιδείας και υποδομών».

“Το ετήσιο κόστος δωροδοκίας, μόνο, υπερβαίνει τα 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή περίπου το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ”, δήλωσε η Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις παρατηρήσεις της για την προεπισκόπηση των εαρινών συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας με την Παγκόσμια Τράπεζα.

“Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι άλλες σοβαρές διαστάσεις του προβλήματος, όπου το ΔΝΤ έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 100 χώρες”.

Το να επιτρέπεται η διαφθορά οδηγεί επίσης σε χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των οικονομιών χαμηλού εισοδήματος και των αναδυόμενων οικονομιών.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, μια χώρα που βρίσκεται στο κορυφαίο 25% σε όρους ελέγχου της διαφθοράς συγκεντρώνει 4,5% του ΑΕΠ περισσότερα σε έσοδα, κατά μέσο όρο, απ’ ό,τι μια χώρα που κατατάσσεται στο κατώτερο 25%. Το χάσμα στη συγκέντρωση εσόδων είναι 2,75% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και 4% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλό εισόδημα».

Ο Πάολο Μάουρο, υποδιευθυντής του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, δήλωσε: «Περιμέναμε πως η διαφάνεια θα συμβάδιζε με τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όμως αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι η επίδραση της διαφάνειας είναι πολύ ισχυρότερη σε χώρες που έχουν ελεύθερο Τύπο ή μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών».

«Και όταν έχουμε αυτά τα δύο μαζί, το αποτέλεσμα είναι ακόμη ισχυρότερο», πρόσθεσε.

Συστάσεις για τον περιορισμό της διαφθοράς

Το ΔΝΤ ζητά να γίνουν επαγγελματικές οι δημόσιες υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων να γίνονται οι προσλήψεις βάσει προσόντων, ενώ επικαλείται επίσης την ανάγκη για απλούς φορολογικούς κανόνες και επιχειρηματικούς κώδικες.

Ταυτόχρονα, στην έκθεση γίνεται σύσταση να υιοθετηθεί τεχνολογία που μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Για παράδειγμα, το να δίνονται οι προμήθειες ονλάιν αποτελεί ένα γρήγορο και ανέξοδο κομμάτι οποιουδήποτε παζλ κατά της διαφθοράς.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: