Δολοφονίες από στρατιώτες στη Νουέβο Λαρέδο: Προφυλάκιση 4 μελών των ένοπλων δυνάμεων του Μεξικού

Τέσσερις στρατιωτικοί άκουσαν να τους απαγγέλλονται κατηγορίες από τη δικαιοσύνη για τον θάνατο πέντε άοπλων νεαρών στη Νουέβο Λαρέδο στα τέλη του Φεβρουαρίου και προφυλακίστηκαν χθες Δευτέρα, μήνες μετά το επεισόδιο, το οποίο επέτεινε τις αντεγκλήσεις στο Μεξικό για τη «στρατιωτικοποίηση» των υπηρεσιών επιβολής της τάξης και της κοινωνίας.

Κατηγορούνται πως άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες εναντίον επτά νεαρών που κινούνταν με αυτοκίνητο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26ης Φεβρουαρίου στη Νουέβο Λαρέδο (βορειοανατολικά), στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Πέντε επιβαίνοντες στο όχημα σκοτώθηκαν, ένας έκτος τραυματίστηκε, ένας έβδομος βγήκε σώος.

Οι στρατιωτικοί κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία με πρόθεση» από τη γενική εισαγγελία του Μεξικού, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Προφυλακίστηκαν σε στρατιωτική βάση.

Οι στρατιώτες έκαναν περιπολία ρουτίνας όταν άκουσαν πυρά, προτού εντοπίσουν όχημα που κυκλοφορούσε χωρίς πινακίδες και με τα φώτα σβηστά, είχε αναφέρει στις αρχές Μαρτίου το υπουργείο Άμυνας. Όταν το προσέγγισαν οι στρατιωτικοί, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και συγκρούστηκε με σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν άκουσαν δυνατό κρότο.

Οι νέοι αυτοί —ο ένας είχε αμερικανική υπηκοότητα— «έπεσαν θύματα δυσανάλογης χρήσης βίας» και «παράνομης οπλοχρησίας», κατήγγειλε την 22η Μαρτίου η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH, ανεξάρτητη δημόσια αρχή, χονδρικά ανάλογη του Συνηγόρου του Πολίτη).

Η Νουέβο Λαρέδο μετατρέπεται συχνά σε θέατρο βίαιων ενεργειών από μέρους συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Την 7η Δεκεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωναν τον θάνατο επτά φερόμενων ως κακοποιών σε μάχη με στρατιωτικούς.

Η αντιπολίτευση και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλαν στα τέλη του 2022 τη «στρατιωτικοποίηση» του Μεξικού, την οποία βαθαίνει κατ’ αυτές ο πρόεδρος της εθνικιστικής αριστεράς Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η Εθνική Φρουρά, που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει την ομοσπονδιακή αστυνομία, πέρασε πρόσφατα στον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας. Ενώ νόμος που κυρώθηκε στα τέλη του 2022 παρέτεινε ως το 2028 τη συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: