Δωρεάν γεύμα για 5.000 πολίτες από ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δεν έφτασαν ποτέ στην αγορά λόγω εμφάνισης ή γιατί περίσσεψαν θα προσφερθούν την …
Κυριακή 9 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, στο Λευκό Πύργο.
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την “Ενωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που θα σπαταλιόνταν, είτε επειδή βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω «άσχημης» εμφάνισης, όπως στραβά καρότα και κολοκυθάκια και πατάτες.
Όποια ποσότητα τροφίμων δεν χρησιμοποιηθεί στην εκδήλωση θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα μέσω του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Για το μενού των 5000 απαιτείται περίπου ένας τόνος λαχανικών και φρούτων. Τα εκατοντάδες κιλά «άσχημων» λαχανικών θα μαζευτούν από χωράφια κοντά στη Θεσσαλονίκη, ενώ πάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία του γεύματος.
Η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, το «Feeding the 5000».
Διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback και τη «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», το WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με έρευνες χιλιάδες κιλά φρέσκων λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Εκτιμάται πως πάνω από 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς, τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, επειδή δεν καλύπτει τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς.
«Η εκδήλωση θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς ότι η σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια, είναι ανεπίτρεπτη» σχολιάζει η Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.
Η διεθνής οργάνωση Feedback έχει οργανώσει σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει καμπάνιες σε εθνικό επίπεδο σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το “Οουκλαντ, το Ναϊρόμπι και η Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.
Παράλληλα με το γεύμα, θα διοργανωθεί στο Λευκό Πύργο βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, αλλά και παιχνίδια που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από την σπατάλη των τροφών και τις ορθές διατροφικές επιλογές.