Εκατοντάδες άνεργοι που επιθυμούν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση αλλά και επιχειρηματίες, έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες υποστήριξης και μικροχρηματοδότησης που ανακύπτουν από το έργο «microSTARS», που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).
Στο πλαίσιο του έργου έχουν δημιουργηθεί πιλοτικά δύο κέντρα παροχής Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ένα στην Θεσσαλονίκη (Αγγελάκη 3) και ένα στο Κιλκίς (Τσιρογιάννη 2). Τα δύο κέντρα λειτουργούν εδώ και επτά μήνες περίπου και παρόλο που ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος «microSTARS» είναι μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, θα συνεχίσουμε να το τρέχουμε κανονικά, όπως λέει μιλώντας στο typosthes.gr ο υπεύθυνος του έργου, Νεοκλής Στάμκος, στέλεχος του ΚΕΠΑ. Σκοπός του προγράμματος ήταν να φτιάξουμε μια δομή υποστήριξης επιχειρηματικότητας, η οποία να μείνει, να μην κλείσει μετά το τέλος του προγράμματος, οπότε έχουμε πάρει την εσωτερική απόφαση να το συνεχίσουμε, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα μικροδάνεια τα οποία δίνονται σε συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, μπορούν να φτάσουν μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Μέχρι στιγμή έχουν γίνει λίγες εγκρίσεις, καθώς η συνεργασία ξεκίνησε από τον Μάιο και μετά. Υπάρχουν πάντως και άλλες αιτήσεις υπό εξέταση. Το ενδιαφέρον που υπάρχει όμως είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως λέει ο κ. Στάμκος «αν σκεφτούμε πόσοι μας πλησίασαν για μικροδάνειο είναι πάνω από 100».
Μικρές (έως 50 άτομα προσωπικό) και πολύ μικρές (έως 10 άτομα) επιχειρήσεις, αλλά και Ατομα (νέοι, άνεργοι, γυναίκες) που επιθυμούν να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση, μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία και να λάβουν πληροφόρηση σχετικά με τις υπηρεσίες, τις οποίες το έργο microSTARS μπορεί να τους παράσχει.
Σύμφωνα με τον κ. Στάμκο η διαδικασία της εκταμίευσης είναι απλή τα δικαιολογητικά λίγα και σαφή και συγκεκριμένα.
Υποστηρικτικά εργαλεία
Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η υποστήριξη που προσφέρεται. «Για κάθε έναν μικροδανειολήπτη βλέπουμε ατομικά τις ανάγκες του, έχουμε στη φαρέτρα μας κάποια δωρεάν εργαλεία και αναλόγως τον υποστηρίζουμε όπως κρίνουμε ότι πρέπει και όπως χρειάζεται και ο ίδιος».
Τα επίπεδα υποστήριξης είναι τρία και καλύπτονται από το πρόγραμμα:
- Ηλεκτρονικό εργαλείο (e-learning tool) στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος δωρεάν, με κωδικούς ώστε να παρακολουθήσει online κάποια μαθήματα
- Ατομική συμβουλευτική μέχρι 5 ώρες
- Workshops που γίνονται με συγκεκριμένη θεματολογία κάθε εβδομάδα
Οι μικροπιστώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα Νέες Επιχειρηματικές Ευκαιρίες με οδηγό τις Μικροπιστώσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μικροπιστώσεων (European Microfinance Day), την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου τόσο από κοντά όσο και διαδικτυακά μέσω livestreaming.
Όπως τονίζει ο κ. Στάμκος, οι μικροπιστώσεις είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε 120 χώρες εδώ και 20 χρόνια. Παρέχεται κυρίως από μη τραπεζικούς οργανισμούς. «Εμείς στο συγκεκριμένο project συνεργαζόμαστε με έναν Σκοπιανό φορέα μικροπίστωσης ο οποίος κάνει τη δουλειά αυτήν εδώ και 16 χρόνια. Εμείς είμαστε πίσω σε αυτό το κομμάτι όχι οι άλλοι έξω», λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι φορείς μικροπίστωσης δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, υπάρχουν μόνο τράπεζες. «Υπάρχει ένα θεσμικό πρόβλημα εκεί που δεν επιτρέπει να εξελιχθούν οι φορείς αυτοί. Είναι κάτι που πρέπει να το δει η Πολιτεία και να το ενισχύσει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μελέτες που υπάρχουν υποστηρίζουν ότι ένα μικροδάνειο δημιουργεί μέχρι και δυο θέσεις εργασίας, οπότε κάτι λέει αυτό», τονίζει χαρακτηριστικά.
Το έργο «microSTARS»
Το έργο «microSTARS» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA «Ελλάδα-πΓΔΜ 2007-2013″, ενώ στόχο έχει τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στη διασυνοριακή περιοχή. Στο «microSTARS» μετέχουν το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) ως επικεφαλής εταίρος και ο φορέας Microcredit Foundation Horizonti από την πΓΔΜ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδος και της πΓΔΜ. Περιοχή εφαρμογής του έργου είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς για την Ελλάδα και η Περιφέρεια της Πελαγονίας [Μπίτολα (Μοναστήρι) και Πρίλεπ] για την πΓΔΜ.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
typosthes.gr-Oikonomia