Eίσαι γλυκατζού, αλλά θέλεις να περιορίσεις την ζάχαρη. Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάχνεις μόνη σου τα γλυκά σπίτι σου, καθώς έτσι γνωρίζεις τι συστατικά και πόσο ζάχαρη χρησιμοποιείς.
Αυτά τα δύο σπιτικά γλυκά περιέχουν την μισή ζάχαρη από άλλα και είναι πεντανόστιμα. Τι θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις μόνη σου.
Μηλόπιτα
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, συν 10 κουταλιές της σούπας λιωμένο
2 μήλα τύπου Golden, ξεφλουδισμένα σε κομμάτια
2 κούπες από μηλίτη
1 κούπα αποξηραμένα μήλα, κομμένα σε κομμάτια ½ ιντσών
1 μισή κούπα για κάθε χρήση αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουταλιά της σούπας
1½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
⅛ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
1 αυγό
Εκτέλεση
Λιώσε το βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Προσθέστε τα μήλα και ανακάτεψε για 3 έως 5 λεπτά. Μετέφερε το μείγμα σε ένα στο μπολ και άφησέ το να κρυώσει.
Πρόσθεσε το μηλίτη και αποξηραμένα μήλα στο τηγάνι και σιγόβρασέ τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί ο μηλίτης. Βάλε τα σε ξεχωριστό μπολ.
Ρύθμισε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Χτύπησε τη σόδα και το αλάτι μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Στο μπλέντερ ανακάτεψε το μείγμα με τα ξηρά μήλα και τον μηλίτη μαζί με την βανίλια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο μέχρι να μαλακώσει για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε το αυγό και τις 10 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο. Ένωσε το μείγμα με τα μήλα και το μείγμα με το αλέυρι και άφησε τα να γίνουν ένα.
Άπλωσέ το σε μία βάση κέικ και βάλε κομματάκια μήλου από πάνω. Ψήσε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα.
- Ψητά αχλάδια με σιρόπι καραμέλα
Υλικά
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
4, 5 αχλάδια καθαρισμένα
1 κούπα μηλίτη
½ κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
¼ γ αποξηραμένα cranberries, ψιλοκομμένο
1 ξυλάκι κανέλα
2 λοβό γλυκάνισο
1 κομματάκι τζίντζερ,
⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο ψημένα και ξεφλουδισμένα φουντούκια
Εκτέλεση
Βάλε το φούρνο στους 230 βαθμούς.. Λιώσε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Τοποθετήστε τα μισά αχλάδι κομμένα πλευρά προς τα κάτω στο τηγάνι και αφήστε τα μέχρι να γίνουν καφέ.
2.Μετέφερε τα αχλάδια από το τηγάνι στο φούρνο και άφησέ τα για 15 λεπτά.. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, γύρισέ τα προσεκτικά από την άλλη μεριά και άφησέ τα για 10 λεπτά.
Αφαιρέστε προσεκτικά το τηγάνι από το φούρνο και βάλε τα αχλάδια σε μία πιατέλα. Χτύπησε τον μηλίτη με τον κορν φλάουρ. Βάλε το μείγμα μηλίτη, με τα cranberries, την κανέλα, το γλυκάνισο, το τζίντζερ και το αλάτι. Άφησέ το να δέσει το μείγμα μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφαρώς.
Αφαίρεσε την κανέλα, το γλυκάνισο, και το τζίντζερ και ανακάτεψε το υπόλοιπο με μία 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Βάλε τη σάλτσα πάνω από τα αχλάδια, και πασπάλισε με φουντούκια. Έτοιμο!
Φωτογραφίες: Shutterstock
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό