Στον ορισμό δύο συντονιστών για την αναζήτηση κοινών τομέων ενδιαφέροντος για επενδύσεις προχώρησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά όρισε ως συντονιστή τον υφυπουργό Εσωτερικών Δημήτρη Μάρδα και η γαλλική τον Γενικό Επιθεωρητή επενδύσεων Λουϊ Σβάιτσερ.
Η κίνηση αυτή είναι ίσως η βασικότερη απόφαση, με καθαρά πρακτική αξία, που προκύπτει από την επίσκεψη του κ. Ολάντ στην ελληνική πρωτεύουσα. Ουσιαστικά καταδεικνύει την επιθυμία της Γαλλίας να επιστρέψει δυναμικά στα ελληνικά πράγματα, τόσο εκμεταλλευόμενη την ανάγκη στήριξης που έχει η Αθήνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και τη δική της επιθυμία να κερδίσει έδαφος έναντι ανάλογων πρόσφατων επενδυτικών νικών της Γερμανίας.
Ο σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μία στρατηγική συνάντηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Σταθάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα καταβληθεί προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη (IfG) αλλά και οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν να διαμορφωθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα επιτρέψει να λάβει «σάρκα και οστά» η στρατηγική εταιρική σχέση που θέλουν να οικοδομήσουν. Θα συσταθεί μία Μεικτή Επιτροπή, ενώ την επίβλεψη της κατάρτισης του «οδικού χάρτη» θα έχουν οι πρέσβεις των δύο χωρών.
Το Παρίσι έχει εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσει την Αθήνα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα λάβει χώρα «υπό την ομπρέλα» της τεχνικής βοήθειας που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γαλλικός οργανισμός «Expertise France» έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και μπορεί να βοηθήσει σε τομείς όπως η βελτίωση της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού. Έμφαση θα δοθεί επίσης στη μεταρρύθμιση του φορολογικού μηχανισμού.
Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, βασιζόμενη και στη τεχνογνωσία της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών.
Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην εκπαίδευση, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας. Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, θα επικεντρωθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για ενίσχυση της επιμόρφωσης στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού.
Τέλος, η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης. Το Παρίσι θα εξουσιοδοτήσει έναν αστυνομικό σύνδεσμο για συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε να προχωρήσει η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ θα συνδράμει και με εμπειρογνώμονες στον Frontex και στην EASO. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την υποστήριξή τους για την «προοδευτική» ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων «με σεβασμό στην εθνική αρμοδιότητα».
typosthes.gr-Politiki
Tags: αθηνα, αξία, Γαλλία, διαχείριση, ελληνικά, ευρώ, ζήτηση, Τσίπρας