Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή να έχουμε κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η οποία είναι διεθνής, αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της».
Όπως τόνισε, το ζήτημα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό που πριν από 11 ημέρες έμοιαζε ως εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.
«Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά και ένα που έχουμε παγώσει εμείς (31), να φύγουν από το τραπέζι», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «ανοίγουν άλλα κεφάλαια, η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε.», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι απολύτως στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, χωρίς παραχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε μία ουσιαστική ενίσχυση στις υποδομές και κυρίως σε προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου, με άμεση αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από τα κράτη μέλη. Άμεσα, όπως τόνισε, θα έρθουν στην Ελλάδα 2.300 άτομα. Πρόκειται για μεταφραστές, προσωπικό ασφαλείας και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για φίλτρα, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος: Η Τουρκία να χτυπήσει το δίκτυο των διακινητών, το ΝΑΤΟ να επιβλέπει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο και να δοθεί ισχυρό αντικίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, όσοι έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία επανεγκατάστασης.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε τέλος ότι «άμεση προτεραιότητα για εμάς» είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ειδικά στην Ειδομένη, που δημιουργήθηκε εξαιτίας μονομερών ενεργειών. Η ελληνική κυβέρνηση -πρόσθεσε- απευθύνει έκκληση να φύγουν από την Ειδομένη, καθώς η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους, και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
typosthes.gr-Politiki