Κατόπιν σχετικού αιτήματος το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου εξέδωσε το προσωρινό διάταγμα καθώς σύμφωνα με το Sigmalive…
, οι δικηγόροι της υπόθεσης επεσήμαναν την αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να διασφαλίσει το δικαίωμα συμψηφισμού των καταθέσεων.
Αυτό σύμφωνα με τους δικηγόρους σημαίνει ότι κουρεύονται οι καταθέσεις, ενώ τα δάνεια μένουν ανεπηρέαστα.
Αλλάζουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Την ίδια ώρα εκδόθηκε και τρίτο διάταγμα για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών με ισχύ δύο ημερών. Το διάταγμα αναφέρεται, εκδίδεται επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη αστάθεια του χρηματοοικονομικού συστήματος και να έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Ακόμη επειδή υπό τις συνθήκες αυτές δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με το διάταγμα, προβλέπονται χαλαρώσεις για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι 9.000 ευρώ το μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα. Κάθε άτομο μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιοδήποτε σκοπό κάθε μήνα
Επίσης προβλέπεται αύξηση του ποσού από 5 στις 25 χιλιάδες για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή είτε με άλλο τρόπο πλην μετρητά χωρίς έγκριση από την ΚΤ.
Δεν υπάρχει περιορισμός για δίδακτρα πανεπιστημίων εντός και εκτός Κύπρου.
Στις καταθέσεις προθεσμίας επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το διάταγμα
Tags: ασφάλιση, ευρώ, Κοινωνία, Κύπρο, οικονομία, τράπεζα, υπουργείο