Μια διαφορετική Monopoly αποκλειστικά για τις… βασιλικές οικογένειες αποφάσισε να δημιουργήσει η Sun, στην οποία παρουσιάζει αναλυτικά την ακίνητη περιουσία της Αυτής Μεγαλειότης βασίλισσας Ελισάβετ η οποία εκτιμάται στα 11,5 δισ. στερλίνες (15 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με έκθεση που ήρθε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για την «Ma “amopoly» όπως την ονόμασε, από την βρετανική προσφώνηση «Ma “am» (Κυρία) με την οποία απευθύνεται κανείς στην βασίλισσα. Αφορμή για τη δημιουργία του σατιρικού αυτού παιχνιδιού στάθηκε η πώληση από το Crown Estate, ενός διατηρητέου αρχοντικού που ανήκει στην βασιλική οικογένεια του Λονδίνου έναντι 50 εκατ. λιρών.
Ο κατάλογος όμως με την ακίνητη περιουσία της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας είναι μακρύς και ατέλειωτος αφού συμπεριλαμβάνονται σπίτια, ξενοδοχεία, καταστήματα και κτήματα. Τα κέρδη το 2015 από την εκμετάλλευση των βασιλικών ακινήτων ανήλθαν στα 280 εκατ. στερλίνες (σχεδόν 400 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Μόνο τα εμπορικά καταστήματα της οικογένειας αξίζουν δύο εκατ. στερλίνες. Επίσης, υπάρχουν σουπερμάρκετ Tesco, εστιατόρια MacDonald’s, αποστακτήρια μπύρας, ενώ στο όνομά της είναι και το κτήμα στα νησιά Ορκλει που βρίσκεται στα ανοιχτά της Σκωτίας.
Δικό της είναι ακόμα, το γήπεδο γκολφ στο Μπλάκχετ, ο ιππόδρομος του Ασκοτ, τα αποστακτήρια του ουίσκι Glenlivet στη Σκωτία, αλλά και οι ιχθυοκαλλιέργειες στο νησί Σκάιι. Στο όνομά της είναι και τα μισά διαμερίσματα στο Σεντ Τζειμς, την πιο σικ γειτονιά του Λονδίνου.
Ωστόσο, τα χρήματα που φέρνει αυτή η τεράστια περιουσία δεν καταλήγουν στα σεντούκια της Ελισάβετ. Πηγαίνουν στο Crown Estate που ιδρύθηκε το 1066 και διαχειρίζεται τη βασιλική περιουσία.
Στην πραγματικότητα όμως η Βασίλισσα έχει μικρό ή καθόλου έλεγχο στην περιουσία της. Το Crown Estate αποδίδει στην βασιλική οικογένεια το 15% των κερδών, ποσοστό που το 2015 αντιστοιχούσε στο ποσό των 40 εκατ. στερλινών. Τα υπόλοιπα 240 εκατ. μπαίνουν στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών.
Αν και η βασιλική Monopoly δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, σε περίπτωση που κάποια εταιρεία μπει στον πειρασμό να την υλοποιήσει, θα μπορούσε να γίνει ανάρπαστη αποφέροντας κι άλλο κέρδη στη βρετανική βασιλική οικογένεια.
newmoney.gr
seleo.gr-Diethni