Οι περίπου 1.000 πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί από την πλατεία Βικτωρίας και παραμένουν, θα εγκατασταθούν άμεσα μέσα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου όπου μέχρι στιγμής περιμένουν στον περιβάλλοντα χώρο. Τις εργασίες για τη δημιουργία υποδομών, προκειμένου να διαμείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες, έχει αναλάβει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες του δήμου Γαλατσίου.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, «το πρόβλημα με το Γυμναστήριο εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι αυτό και μπορεί να παρουσιασθούν κάποια προβλήματα. Παρόλα αυτά» σημειώνει «η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει τις τροποποιήσεις των χώρων, ενώ ο δήμος από την πλευρά του συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια με το εργατικό δυναμικό του. Συγχρόνως, ο δήμος -με δική του δαπάνη- έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων». Όπως διευκρινίζει «ο χώρος ήδη διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις υγιεινής, αφού -όταν κατασκευάσθηκε- είχε προδιαγραφές εξυπηρέτησης 20.000 ατόμων». Συγχρόνως, ο δήμος Γαλατσίου έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου.
Για τη διαχείριση του χώρου είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους δήμους, τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος. Κι αυτό, διότι πέρα από τις συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, για σήμερα την έχει αναλάβει ο στρατός. Αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους παραπάνω φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ο δήμος Γαλατσίου βρίσκεται σε επικοινωνία.
Σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική μέριμνα, ο δήμος Γαλατσίου έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, ο οποίος θα αποστείλει κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, που έχει ήδη δεσμευθεί για δωρεάν αποστολή φαρμάκων.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των επιμέρους αναγκών σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, φροντίζουν κυρίως οι ομάδες εθελοντών οι οποίοι έχουν προστρέξει από το πρωί στο Γαλάτσι.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαρκόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι δημότες δεν πρέπει να ανησυχούν. Οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν αποτελούν κυρίως οικογένειες, που ενδιαφέρονται οι ίδιες να φροντίσουν για το χώρο που θα μείνουν. Αιφνιδιαστήκαμε μεν, αλλά το πρόβλημα έχει φτάσει στην πόρτα μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και θα το αντιμετωπίσουμε».
Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, ο Ανδρέας Θεολόγου που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής σε σχετική σύσκεψη που έγινε το πρωί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν απέκλεισε «το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντίστοιχων χώρων και σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου, ανάλογα με την δυναμική των εισερχομένων ροών».
Όπως σημειώνει ο κ. Θεολόγου, «η εμπειρία του Ελαιώνα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία παράλληλων συστημάτων φιλοξενίας» και προσθέτει ότι «οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές ενημερώνονται άμεσα από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα για τις επιμέρους ανάγκες των νεοσύστατων αυτών «οικισμών φιλοξενίας» που καλύπτουν τάχιστα τις όποιες ανάγκες προκύπτουν».
newsbeast.gr-ellada-
Tags: αθηνα, Αττική, δήμος, διαχείριση, επικοινωνία, στρατός, χρόνια