Έιντε: Οι Κύπριοι να μην παραιτηθούν από το όνειρο για μία ενωμένη Κύπρο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε κάλεσε τους Κύπριους να μην παραιτηθούν από το όνειρο μιας ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, επισημαίνοντας ότι όλη η εργασία που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα πάνω στην οποία να κτίσουν.

Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία η οποία μπορεί να είναι μόνο κυπριακής ιδιοκτησίας.

Την Πέμπτη, ο κ. Έιντε παρέθεσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά.

Παρόντες στη δεξίωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι δύο διαπραγματευτές, πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Τουρκοκύπριος Μουφτής, μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, μέλη οργανώσεων και άλλοι προσκεκλημένοι και από τις δύο κοινότητες.

Ο κ. Έιντε στο χαιρετισμό του παραδέχτηκε ότι τα πράγματα στο Κυπριακό «είναι δύσκολα», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν παραιτείται από το όνειρο. Συμπλήρωσε ότι η δουλειά που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις προσφέρεται ως «πλατφόρμα πάνω στην οποία να κτίσουν», ενώ είπε ακόμα ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής ομόσπονδης Κύπρου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα κύρια θέματα, περιλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας. «Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι βοηθητικός, και πάντοτε θα είμαστε στη διάθεση των μερών. Τα Ηνωμένα Έθνη» σημείωσε «δεν παραιτούνται από την Κύπρο, πρέπει όμως να υπάρχει μια διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας μόνο».

Παράλληλα, είπε ότι τους τελευταίους 27 μήνες έμαθε πολλά αλλά «πιθανόν όχι αρκετά». «Φεύγω πολύ πολύ πεπεισμένος ότι η καλύτερη λύση στην Κύπρο είναι μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές, διζωνική, δικοινοτική. Αυτές είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ, πιστεύω σε αυτές, εμείς στα Ηνωμένα Έθνη τουλάχιστον πιστεύουμε σε αυτές».

Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε τους δύο ηγέτες ως «δύο από τους καλύτερούς μου φίλους» και οι δύο από τη Λεμεσό, όπως είπε. Σημείωσε πως έμαθε ότι «τα πράγματα που μπορεί να φαίνονται εύκολα στους ξένους δεν είναι τόσο εύκολα για τους εκ των έσω». Είπε ότι οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν 154 φορές ενώ οι ηγέτες είχαν 70 συναντήσεις.

Τέλος, ο κ. Έιντε είπε ότι υπήρχαν και στιγμές με πολύ χιούμορ στις διαπραγματεύσεις και ευχαρίστησε θερμά τη δική του ομάδα που τον στήριζε αυτή την περίοδο των συνομιλιών αλλά και όλους για τη δική τους συνεισφορά στην όλη διαδικασία.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: