Ειδοποιήσεις «112»: Μετά την Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης

Ένας συναγερμός που μοιάζει με σειρήνα θα αποστέλλεται σε χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για τις γνωστές, σε εμάς στην Ελλάδα, ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης που προειδοποιούν το κοινό για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.

Αν και στην Ελλάδα το σύστημα εφαρμόζεται εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη δοκιμή θα γίνει πιλοτικά και η πρώτη αποστολή θα γίνει νωρίς το βράδυ της 23ης Απριλίου.

Η διαδικασία — γνωστή σε εμάς τους Έλληνες — προβλέπει πως στις αρχικές οθόνες των συσκευών θα εμφανίζεται ένα μήνυμα, το οποίο θα συνοδεύεται από δυνατό προειδοποιητικό ήχο και δόνηση, ενώ θα διαρκεί για περίπου 10 δευτερόλεπτα, ακόμα και αν το τηλέφωνο είναι ρυθμισμένο σε αθόρυβη λειτουργία.

Εκτός από την Ελλάδα ανάλογο σύστημα ασύρματων ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης στο κινητό έχει χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με το BBC, τα μηνύματα θα προέρχονται πάντα μόνο από την κυβέρνηση ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και αρχικά θα επικεντρωθούν στα πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα, με δυνατότητα αποστολής μηνύματος στο 90% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας εντός της σχετικής περιοχής. Στον κατάλογο των πιθανών συμβάντων θα μπορούσαν να προστεθούν και τρομοκρατικές συναγερμοί.

Τα μηνύματα θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με την περιοχή που επηρεάζεται και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης. Θα αποστέλλονται μόνο όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή και είναι πιθανό να υπάρχουν πολίτες που δεν θα λάβουν ειδοποίηση για μήνες ή χρόνια.

Ο υπουργός Oliver Dowden δήλωσε στο BBC ότι οι προειδοποιήσεις αποστέλλονται με “πολύ στοχευμένο τρόπο” και εκτός από τη δοκιμή, ελπίζει ότι πολλοί άνθρωποι “δεν θα ξανακούσουν ποτέ την ειδοποίηση”.

Οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν τις ειδοποιήσεις τους από τις ρυθμίσεις της συσκευής τους. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειδοποιήσεις θα μπορούσαν να είναι σωτήριες για τη ζωή, συμβουλεύοντας να μην τις απενεργοποιήσουν.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: