Δηλώσεις Γιούνκερ για την Ελλάδα:
Πολύ καιρό νωρίτερα ξεκίνησα την ευρωπαϊκή μου ζωή, ήμασταν τότε 10 μέλη. Ήταν το Δεκέμβριο του 1982. Το δέκατο μέλος μόλις είχε γίνει δεκτό και ήταν η Ελλάδα. Και ήμουν ευτυχής να βλέπω την Ελλάδα μαζί μας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση
Σήμερα είμαστε 28 κράτη μέλη και έχουμε καταφέρει να συμφιλιωθούμε σε πολλά ζητήματα. Καταφέραμε να ενσωματώσουμε 19 νομίσματα σε ένα κοινό. Θέλω να παραμείνουμε 19 και να πληθύνουμε
Δεν είναι η Ευρώπη ένα θέατρο διαμάχης εθνικών συμφερόντων, όσο δικαιολογημένα και να είναι αυτά τα συμφέροντα. Η Ευρώπη είναι η απόδειξη της κοινής βούλησης, έχει καταφέρει μέσω διαλόγου να συμφιλιώσει τις αντίρροπες δυνάμεις σε ένα διάλογο με σεβασμό
Στην Ευρώπη καμιά δημοκρατία δεν αξίζει περισσότερο από καμιά άλλη. Στην ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες και όχι μία ενάντια σε 18. Δεν είναι ένα παιχνίδι μπλόφας, δεν υπάρχουν ούτε νικητές ούτε νικημένοι. Είτε νικάμε όλοι μαζί, είτε χάνουμε.
Μέσα σε μια νύχτα η Ευρώπη δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Τακτικά παιχνίδια, λαϊκισμοί προκρίθηκαν από τις υπόλοιπες προσεγγίσεις και μετά από όλες τις προτάσεις που έκανα αισθάνομαι προδομένος γιατί δεν αναγνωρίστηκαν επαρκώς οι προσπάθειές μου και άλλων. Προσπάθειες πάρα πολλές επί τη βάση μιας σημαντικής πρόθεσης.
Αποκλείστηκαν οι φωνές εκείνων που εργάζονται νυχθημερόν μαζί μου για να βρεθεί μια λύση. Δεν κατέστη εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με βάση το κοινό συμφέρον και το συμφέρον τον Ελλήνων.
Ακούμε για τελεσίγραφα και για εκβιασμούς. Από που έρχονται όμως οι προσβολές; Αυτές οι μισοτελειωμένες προτάσεις που κάνουν τον κόσμο να φαντάζεται πράγματα. Οι προσπάθειες μιας λύσης τερματίστηκαν μονομερώς από την πρόταση για δημοψήφισμα και την εισήγηση για όχι σε αυτό.
Το να βάζεις μια δημοκρατία ενάντια στις 18 δεν είναι μια συμπεριφορά αντάξια του μεγαλείου των Ελλήνων. Έκανα ότι μπορούσα και άλλοι προσπάθησαν να κάνουν ότι μπορούσαν. Δεν μας αξίζει η κριτική που μας αποδίδεται.
Έχουμε δουλέψει μαζί με τον Ντάισελμπλουμ γιατί θέλαμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και είναι κάτι που συμβαίνει για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και είναι πολύ δύσκολο. Συνέβη για την Πορτογαλία και την Ισπανία, την Κύπρο και πάρα πολλές άλλες χώρες.
Αυτές θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες. Η ευθύνη πάνω και πέρα από τις εθνικές ατζέντες. Οι πολιτικοί ηγέτες αυτών των χωρών ανέλαβαν την ευθύνη και πήραν αυτές τις αποφάσεις και είναι προφανές ότι τώρα φέρνουν αποτέλεσμα
Προσπάθησα ξανά και ξανά και απέδειξα τα τελευταία χρόνια ότι είμαι στο πλευρό των Ελλήνων. Έλεγα πάντα ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην κοινωνική πλευρά της κατάστασης.
Η έξοδος της Ελλάδας δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ επιλογή. Ωστόσο δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Έχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για το συμφέρον πρώτα από όλα των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών το ξαναλέω. Αυτό που είναι στο τραπέζι ήταν η οργάνωση του δημόσιου τομέα και για τον ιδιωτικό συμφωνήσαμε για τη ρύθμιση των εργασιών σχέσεων. Δεν υπήρχαν περικοπές στις συντάξεις και οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί ότι χρειάζεται άμεση αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος.
Δεν είναι ένα πακέτο χαζής λιτότητας. Προχωρά πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα με συγκεκριμένους στόχους και χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να τα εφαρμόσει. Αν το συγκρίνουμε με το προηγούμενο είναι μειωμένο κατά 12 δις από το προηγούμενα.
Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο. Είναι ένα πακέτο που διαμορφώνει ανάπτυξη, διαφάνεια. Εμείς επιμείναμε σε πιο κοινωνικά μέτρα και θα περίμενα να είναι η κυβέρνηση που θα επέμενε σε αυτά.