Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Ποτέ Ξανά. 72 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Αυτός είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων μνήμη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη από τις 13-16 Μαρτίου.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων είναι η σιωπηρή πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου, με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό τον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί, για πρώτη φορά, θα βρίσκονται η ατμομηχανή και τέσσερα βαγόνια που μετέφεραν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους.

Θεωρούμε ότι με τις εκδηλώσεις τιμούμε τους συμπολίτες μας. Η Θεσσαλονίκη έχει λόγο να φωνάζει «Δεν ξεχνώ». Δεν είναι μόνο για τους Εβραίους. Η κίνηση αυτή ξεκλήρισε την πόλη δήλωσε, σε συνέντευξή Τύπου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να τιμούμε τα θύματα τόνισε, από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής, Περικλής Μήτκας.

Οι Εβραίοι ήταν πλειοψηφία στην πρόοδο και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης από τον 15ο αιώνα. Ήταν από τα πιο ενεργά και δυναμικά κομμάτια της πόλης. Στα χρόνια της κατοχής έγιναν μάρτυρες ενός μελετημένου πλάνου. Το ταξίδι είχε ως τελικό προορισμό τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ακόμη ότι το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ολοκαυτώματος, που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ , επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας του.

Το Μουσείο και Εκπαιδευτικό κέντρο Ολοκαυτώματος θα είναι μια συνεχής παρουσία εναντίον του φασισμού. Τοπόσημο της Θεσσαλονίκης στο χώρο του ΟΣΕ υπογράμμισε ο δήμαρχος. Στη συνέντευξη, το παρών έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ως εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: