Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΑ
Στις παρυφές της Ελλάδας, στον ακριτικό νομό Έβρου, βρίσκεται μία πρότυπη οικογενειακή επιχείρηση που παράγει το 2,5% του ελληνικού γάλακτος. Η Εβροφάρμα με μεράκι, όραμα, εργατικότητα παράγει από το 1994 ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή ευθύνη προς τον πελάτη.
Από το χωράφι στο ράφι: Η Φάρμα!
Στα σύνορα του νομού Ροδόπης και Κομοτηνής βρίσκεται ένας πρότυπος χώρος στάβλισης ζώων. Βασίζεται στις αρχές της προληπτικής κτηνιατρικής μέσω υψηλής τεχνολογίας RFID, η οποία παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή την υγεία του ζώου. Μέσω ενός δαχτυλιδιού που υπάρχει στο πόδι του κάθε ζώου μπορεί να διαπιστωθεί αν είναι έτοιμο να αδιαθετήσει και του χορηγούνται βιταμίνες και ηλεκτρολύτες, όπως θα κάναμε και για τον άνθρωπο και όχι αντιβιοτικά χωρίς λόγο. Η Εβροφάρμα έχει ειδικό διατροφολόγιο σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες του κάθε ζώου που βασίζεται σε ελληνικές πρώτες ύλες όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι από τα οποία φτιάχνονται οι αντίστοιχες πίτες σταρόπιτα, καλαμποκόπιτα και βαμβακόπιτα, στηρίζοντας παράλληλα τους τοπικούς παραγωγούς αγοράζοντας τα προϊόντα τους. Φροντίζει καθημερινά το «κρεβάτι» τους απαλλάσσοντας το από την κοπριά, την οποία επίσης αξιοποιούν επιστρέφοντάς την «χωνεμένη» στους γεωργούς για να λιπάνουν τα χωράφια τους! Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Farm Manager της Εβροφάρμα, Παναγιώτης Παπαζηλάκης, δεύτερη γενιά που έχει αναλάβει με όρεξη ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση: «Δε φτάνει μόνο να είναι ελληνικό το γάλα αλλά πρέπει να ξέρεις και τι ακριβώς είναι»!
Το εργοστάσιο
Το γάλα μεταφέρεται και τυποποιείται μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες γεγονός που συνεισφέρει, μεταξύ άλλων όπως των άριστων συνθηκών υγιεινής του εργοστασίου, στο εξαιρετικό χαμηλό μικροβιακό φορτίο του γάλακτος που κυμαίνεται στο 1/10 από αυτό που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προϊόντα είναι φρέσκο, σοκολατούχο γάλα, αριάνι, γιαούρτι παραδοσιακό και στραγγιστό, φέτα, τυρί τελεμές, κίτρινο τυρί. Όπως δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής της Εβροφάρμα, και ενός εκ των απογόνων που έχουν εμπλακεί ενεργά στην εταιρία Χρήστος Παπαζηλάκης: «Μόνο από εξαιρετικής ποιότητας γάλα προκύπτουν υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα!»
Η γεύση των προϊόντων
Βουτυράτο κίτρινο τυρί, κάτασπρη φέτα, αριάνι με χαρακτηριστική αψάδα, γιαούρτι πασπαλισμένο με μαύρη σοκολάτα, μέλι και ξηρούς καρπούς, παραδοσιακή πίτα φτιαγμένη με τα τυριά που παράγονται στο εργοστάσιο. Του κόσμου τα καλούδια είναι αυτό το δεκατιανό στις εγκαταστάσεις της Εβροφάρμα! Και εκεί που έλεγες ότι ένα στραγγιστό γιαούρτι με τα όλα του (δηλαδή με όλα του τα λιπαρά) δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, έρχεται η Εβροφάρμα και στο στολίζει με τριφτούς κόκκους μάυρου πιπεριού, ροζ αλάτι Ιμαλαίων, με τη φρεσκάδα του μαιντανού, την οξύτητα του λεμονιού και μία βελούδινη νότα σολομού και όλα αλλάζουν!
Θα πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε ότι «Το ξινό είναι το νέο γλυκό!»
Για το μεσημεριανό πήραν τα κάρβουνα φωτιά και με τα άχυρα που υπάρχουν άφθονα στήθηκαν πάγκοι και τραπέζια που διακοσμήθηκαν με τραγανά σπαράγγια, πράσινα και άσπρα, της περιοχής, καπνιστές μελιτζάνες περιχυμένες με λιωμένο τυρί, πατάτες κοκκινιστές και τηγανητές και μυρωδάτα κρέατα που είχαν για συνοδεία της τη «μυστική» αλοιφή της μαμάς! Ω ναι η εξοχή ανοίγει την όρεξη!
Οικονομία – Διάθεση
Το ελληνικό γιαούρτι (Greek Yogurt) είναι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στο εξωτερικό κατέχοντας αυτή τη στιγμή το 35% της αμερικάνικης αγοράς και το μοναδικό προϊόν που φέρει το όνομα της χώρας μας!
Ενώ σχετική πρόσφατη δικαστική απόφαση δικαίωσε τις ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες θεσμοθετώντας πως ελληνικό γιαούρτι μπορεί να πουλάνε μόνο όσοι το παράγουν στην Ελλάδα. Μπορεί όμως η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες; Με μονάδες σαν την Εβροφάρμα και με στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή που έχει η εταιρία με τη Lidl σίγουρα μπορεί!
Γι΄αυτό η LIDL δημιούργησε μια εξαιρετικής ποιότητας σειρά γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, τα ΓΑΛΠΟ γιατί θέλει να προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα υψηλής γευστικής και ποιοτικής αξίας αντάξια των δικών του απαιτήσεων που στηρίζουν τον τόπο του!
Εμείς χαρήκαμε πολύ που είδαμε τόσα νέα παιδιά να «ανακατεύονται» με τη δουλειά των γονιών τους, να την «πονάνε», να την εξελίσσουν και αυτό να αναγνωρίζεται!
Καλή μας απόλαυση!
typosthes.gr-Oikonomia